Közélet

Drasztikusan csökkentené károsanyag-kibocsátását az Egyesült Államok

Joe Biden amerikai elnök elsőként szólalt fel a nemzetközi klímacsúcson.

Csütörtökön kezdetét vette a kétnapos, amerikai szervezésű nemzetközi klímacsúcs számolt be róla az NPR. Az amerikai elnök Joe Biden már az esemény előtti napon megszólalt, és

kijelentette, hogy az Egyesült Államok határozott célja, hogy károsanyag-kibocsátását a 2005-ös szint 50 százaléka alá csökkentse 2030-ra.

Az ezzel kapcsolatos lépéseket a 2015-ös párizsi klamamegállapodásban fektették le.

A párizsi szerződést Barack Obama elnök írta alá, Donald Trump 2019-ban kiléptette belőle az Egyesült Államokat, majd Joe Biden megválasztása után újra aláírta az egyezményt.

A párizsi megállapodás egyik fő célkitűzése, hogy

a Föld átlaghőmérséklete az iparosodás előtti korszakhoz képest 2 Celsius-fok alatti mértékben emelkedjen az évszázad közepéig, és az érték lehetőleg 1,5 Celsius fok alatt maradjon.

Ugyanakkor az átlagos globális hőmérséklet már most 1 Celsius-fokkal magasabb, mint a 19. század közepén.

Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Ugyanakkor a Biden-adminisztrációra nagy nyomás nehezedik a közvélemény részéről, hogy radikálisabb lépéseket tegyen a cél elérése érdekében. Erre a klímavédelmi szervezetek mellett már egy 300 vállalatból álló csoport is biztatja a kormányzatot. Ők is szorgalmazták az üvegházhatású gázok kibocsátásának felére csökkentését 2030-ra, amit az elnök mostani bejelentése szerint vállalalt is. Ez közel duplája az Obama által vállalt csökkentésnek.

Sokan azt gondolják, hogy ez nem kivitelezhető. De azt állítom, hogy vannak lehetőségeink arra, hogy megtegyük a szükséges a lépéseket

– nyilatkozta Gina McCarthy, Biden nemzeti klímatanácsadója.

Ez egy olyan kihívás, amelytől nem szabad elzárkóznunk

– tette hozzá. McCarthy azzal érvelt, hogy Biden 2 ezer milliárd dolláros infrastrukturális terve is ebbe a korábbinál környezettudatosabb irányba tereli az ország gazdaságát.

Vonatokról és hajókról beszélünk. Arról a lehetőségről beszélünk, amivel előmozdíthatjuk a közlekedési ágazat fejlődését az elektromos járművek gyártása és használata felé. Egy új és rugalmas közlekedési hálózat felépítésén dolgozunk

egészítette ki McCarthy.

A cél megvalósításának konkrét lépéseiről a Fehér Ház egyelőre nem közölt részleteket.

Biden úgy is a fő prioritások közé jelölte hivatalba lépésekor az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, hogy az Ovális Iroda átvételekor egy világjárvány kellős közepén volt az ország.

Úgy vélem, hogy már túl sokáig vártunk a klímaváltozás kezelésére, és nem várhatunk tovább

– nyilatkozta akkor Joe Biden.

Saját szemünkkel látjuk, és a csontjainkban érezzük. Ideje cselekednünk!

– fűzte hozzá az elnök Biden, McCarthy és különleges éghajlatváltozási megbízottja, John Kerry, az elkövetkező évtizedet rendszeresen úgy emlegetik, mint a károsanyag-kibocsátás drasztikus csökkentése szempontjából kulcsfontossági időszakot.

John Kerry és Gina McCarthy
Fotó: Mandel Ngan / AFP

Biden éghajlat-változási törekvéseinek megvalósításához fontosnak tartja a globális felmelegedés kordában tartásához szükséges átfogó ipari, szabályozási és technológiai változások végrehajtását.

A klímaváltozás kapcsán Biden fontosnak tartja kihangsúlyozni a munkahelyteremtést is.

Az amerikaiaknak látniuk és tapasztalniuk kell, hogy a rugalmasabb villamosenergia-hálózat kiépítésébe történő befektetések ténylegesen javítani fogják az életüket, egyúttal munkalehetőséget teremtenek számukra vagy szomszédaik számára

nyilatkozta Brian Deese, Joe Biden Nemzetgazdasági Tanácsának igazgatója a közelmúltban a New York Times.

Egyesült Államok Gina McCarthy párizsi klímaegyeztmény John Kerry Joe Biden Klímacsúcs kílmaváltozás éghajlatváltozás
Kapcsolódó cikkek