Közélet

Netanjahu: nem kell eltűrnünk a potyogó rakétákat

A tizenegy napos Falak őre nevű hadművelet után megváltoznak a játékszabályok.

Izrael ezentúl nem fogja eltűrni rakéták kilövését a Gázai övezetből - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteken, miután hajnalban életben lépett az újabb tűzszünet.

Az izraeli kormányfő kijelentette, hogy

a 11 napos Falak őre nevű hadművelet után megváltoznak a játékszabályok, mert ezentúl Izrael nem fogja eltűrni, hogy rakétákkal lőjék civil lakosait.

Beszünteti a rakétaháborút Izrael és a Hamász

Izrael rábólintott a tűzszünetre, ami a Hamász szerint pénteken lép életbe.

Netanjahu szerint a hadjárat elérte célját, mert kemény csapást mért a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezetre, és visszahozza a nyugalmat az elrettentés helyreállításával.

Ma még nem mindent ismer a nagyközönség, sőt, a Hamász sem, de idővel nyilvánvalóvá válnak majd az eredmények

- mondta az izraeli miniszterelnök a hadsereg tel-avivi főhadiszállásáról sugárzott beszédében, melyben köszönetet mondott az izraeli népnek a harcok során tanúsított kitartásáért is.

Benjamin Netanjahu
Fotó: Sebastian Scheiner / POOL / AFP

Újszerű és merész tetteket hajtottunk végre, anélkül, hogy fölösleges kalandokba keveredtünk volna. Nem volt szükség szárazföldi egységek behatolására, mert biztonságosabb eszközökkel jobb eredményeket lehetett elérni – mondta az izraeli kormányfő.

Maximális veszteségeket okoztunk a Hamásznak, miközben minimalizáltuk az izraeli veszteségeket

- mondta Netanjahu. A Hamászra elképzelhetetlen csapást mérve, Izrael teljesítette célkitűzését, mert elpusztította a Gázában kiépített alagút-hálózatot, amely szerinte halálcsapdává vált, valamint hatalmas csapásokkal sújtották a szervezetet mind a föld felett, mind a föld alatt.

Gázai övezet. Fotó: HASSAN JEDI / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

A 11 napos légicsapások megváltoztatták a játékszabályokat, megváltoztattuk az egyenletet, és a továbbiakban nem fogjuk eltűrni rakéták 'csöpögtetését' sem, más erővel fogunk válaszolni minden, a Gázai övezet környékén, vagy Izraelben bárhol máshol élők elleni agresszióra. Nem az lesz, ami eddig volt. A Hamászban már tudják, mekkora rombolást okoztak maguknak – mondta.

A május 10-én kezdődött, 11 napos, az Izrael és a Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai között zajlott Falak őre hadműveletben a felek több ezer rakétát lőttek ki egymásra, s a támadásokban legalább 232 palesztin és 12 izraeli vesztette életét a hivatalos adatok szerint.

Egyiptom őrködik a Gázai övezeti tűzszünet felett

Az amerikai elnök lehetőséget lát a tartós közel-keleti béke megteremtésére.

 

Netanjahu Izrael rakéta háború palesztína fegyverszünet jeruzsálem gázai övezet
Kapcsolódó cikkek