Közélet

Átment a parlamenten a bérlakástörvény

Megszavazta az országgyűlés a bérlakástörvényt, ami végül csak a világörökségi területen lévő önkormányzati és állami bérlakások bérlői számára nyitja meg a lehetőséget otthonuk megvásárlására. De számukra nagy kedvezményekkel.

Nagy többséggel, a jelenlévő képviselők több mint 84 százalékának támogatásával, a törvényalkotási bizottság által elfogadott múlt heti utolsó változatában szavazta meg az országgyűlés a bérlakástörvényt, aminek eredeti változatát egy hónapja nyújtotta be Böröcz László országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az országgyűlésnek.

Az állami és önkormányzati bérlakások privatizációjára kötelező javaslat eredetileg 70 ezer lakás eladására kötelezte volna az önkormányzatokat és az államot, végül – több lépcsőben leszűkítve – a végszavazásra bocsátott és elfogadott változat alapján már csak másfél ezer bérlakásra vonatkozik.

Ezen ingatlanok többsége a budai várban, kisebb része az Andrássy úton, illetve az I. kerület váron kívüli részén, a világörökségi területen és annak felvezető zónájában található.

Fotó: MTVA/Nagy Zoltán/MTI

Azon bérlők számára nyílik meg a vételi lehetőség a kijelölt területen, akiknek 2020. december 31-én már határozatlan idejű bérleti szerződésük volt az önkormányzattal vagy az állammal, és korábban nem vásárolhatták meg lakásaikat, illetve a cserelakásokhoz jutott bérlők is vételi joghoz jutnak most.

A vásárláshoz négy éves elidegenítési tilalom és 25 éves részletfizetési lehetőség kapcsolódik. A vásárlás feltétele a legalább ötéves bérleti jogviszony, amit később, felmenő rendszerben is meg lehet szerezni. A bérleti jog időtartamához idősávos és egyszeri vételár kedvezmények kapcsolódnak. Legalább 25 éves bérleti jog esetén esetén a vételár a forgalmi érték 15 százaléka, 15-25 év között 50 százaléka, 5-15 év között pedig a 80 százaléka. További 5 százalék engedményt kapnak a vételárból az egy összegben fizetők. Akik csere útján, a bérleti jogért már fizetve jutottak bérlakáshoz, azoknak a forgalmi érték 35 százalékát kell kifizetniük a tulajdonjogért.

A közüzemi díjat és legalább három havi bérleti díj hátralékot felhalmozottakat kizárták a vételi jogból.

A törvény az államon, illetve a helyi önkormányzaton kívül az egyszemélyes állami gazdasági társaságot, illetve az egyszemélyes önkormányzati gazdasági társaságot is kötelezi a privatizációra.

A várfalon belül a lakásfunkció csak a földszinten módosítható jelentős megkötésekkel, és nem vásárolhatnak bérlakást cégek, magánszemélyek birtokában is csak két lakás lehet, valamint csak uniós állampolgárok juthatnak tulajdonjoghoz ezt követően ott.

Országgyűlés lakás
Kapcsolódó cikkek