Közélet

Élesedik a küzdelem a vakcina-diplomácia terén is

Az Egyesült Államok 500 millió Pfizer/BioNTech vakcinát adományoz a fejlődő országok oltását célzó COVAX programnak – írja a CNBC.

Az oltóanyagokból 200 millió már idén megérkezhet, míg a maradék 2022 első félévében juthat el a rendeltetési helyére. Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó szerint a vakcinák megosztása egybeesik az Egyesült Államok közegészségügyi és stratégiai érdekeivel.

Fotó: Voisin / Phanie / AFP

A vakcina-diplomáciában Kína mögött lemaradni látszó Amerika a Modernával is tárgyal újabb, a COVAX számára felajánlható vakcinák beszerzéséről.

Időközben a BioNTech pedig mRNS vakcinák gyártását tervezi Afrikában, nem csak a koronavírus ellen, ám egyelőre még csak az oltóanyagok befejezése és csomagolása kerülhet a kontinensre idén, ami azonban így is megkönnyítheti az importot. A gyártás 2024-től indulhat meg Afrikában a BioNTech vezér Ugur Sahin szerint.

Az Európai Unió, ami az ott készült 700 millió vakcina felét exportálta a kivitel korlátozásának feloldására szólította fel a többi vakcinagyártó hatalmat is.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek