Magyarországon is megjelent a koronavírus újabb változata, a delta plusz variáns 

– jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos videóüzenetben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumi vizsgálatai szerint most egyértelműen a delta-variáns dominál, de már a delta plusz vírusvariáns is köztünk van – figyelmeztetett. 

Müller Cecília szerint soha még ennyire nem volt fontos a védőoltás, mindenkit csak arra tudott biztatni, aki még nem tette, vegye fel; illetve azoknak a felnőtteknek, akiknél már eltelt négy hónap a második vakcina óta, a harmadik oltást is ajánlotta.

Ez a koronavírusnak egy rendkívül gyorsan fertőző formája, már a tünetek megjelenése előtti két napban is megfertőzhet másokat a megbetegedett ember. Az egy háztartásban élők nagyon gyorsan átadhatják egymásnak a vírust, szinte kivétel nélkül magas kockázatnak vannak kitéve

– fogalmazott a delta plusz terjedésével kapcsolatban.

Újra kötelező zárt térben a maszkviselés Fotó: Baranyai Attila

A mutáns először az Egyesült Királyságban és Indiában ütötte fel a fejét, eleinte még csak néhány száz beteget jelentettek, de kiderült, hogy ez a variáns nagyon alattomosan és gyorsan képes terjedni – írja a Science Focus.

A vírus most olyan populációkban kering, amelyek már rendelkeznek némi immunitással

– ismertette a szaklap. 

A vírus annyira agresszív, hogy folyamatosan másolatot készít magáról – közölte egy másik orvosi portál, a Health Essentials.

Milyen tünetei vannak a delta plusz variánsnak?

A delta plusz tünetei a következők lehetnek: 

magas láz, órákon át tartó, vagy 24 órán belül legalább háromszor előforduló köhögési rohamok, a szaglás és az ízérzékelés megváltozása vagy súlyosabb esetben a teljes elvesztése. 

A tünetek külön-külön és együttesen is jelentkezhetnek, de ha már az egyiket tapasztalják, az gyanús lehet.

Zárt térben újra kötelező lesz a maszkviselés

Újabb járványügyi intézkedéseket jelentett be a miniszter, eszerint péntek éjféltől minden zárt térben ismét kötelező lesz a maszkhasználat, továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni az 500 főnél nagyobb rendezvényeket, és az egészségügyben a harmadik oltás felvételét is kötelezővé teszik.