Rendkívül enyhének nevezte az új omikron variáns okozta Covid-tüneteket az a dél-afrikai orvos, aki először riasztott az új mutációval kapcsolatban, írja a CNBC.

Dr. Angelique Coetzee, a Dél-afrikai Orvosi Kamara elnöke a BBC-nek vasárnap elmondta, hogy november 18-a körül kezdett szokatlan, a delta változat által okozottaktól eltérő tünetekkel jelentkező betegeket látni.

Tulajdonképpen egy 33 év körüli férfi pácienssel kezdődött, aki azt mondta, az elmúlt napokban rendkívül fáradt volt, és fájt a teste, meg egy kicsit a feje is

– nyilatkozta a BBC-nek. Hozzátette, a betegnek csak kapart, de nem fájt a torka, nem köhögött, nem vesztette el az ízlelését vagy a szaglását, szóval nem a tipikus tünetek produkálta.

Coetzee elmondta azt is, hogy a férfi Covid-tesztje pozitív lett, akárcsak a családjáé, és aznap több beteg is jelentkezett a delta variánstól eltérő, de a férfiéhoz hasonló tünetekkel. Emiatt kongatta meg a vészharangokat.

Az általa látott többi omikron variánssal fertőzött betegnél rendkívül enyhe tünetek jelentkeztek, és hozzátette, hogy kollégái tapasztalatai is hasonlók voltak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint hetekbe telhet, mire megértik, hogy a variáns milyen hatással lehet a diagnosztikára, a terápiára és a vakcinákra. Az előzetes bizonyítékok viszont arra engednek következtetni, hogy az omikron törzs megnöveli az újrafertőződés kockázatát. A korai adatok szerint a variáns gyorsabban terjed Dél-Afrikában, mint a korábbi változatok.

A Financial Times elemzése szerint az omikron új fertőzési hullámot indíthat el, mások azonban úgy vélik, hogy nem kell a járványgörbék meredek emelkedésére számítani.

A Covid tünetei megváltoztak a vírus első, 2019-es megjelenése óta. Az először Nagy-Britanniában és Indiában felfedezett alfa és delta változatokról kiderült, hogy eltérő tüneteket okoznak. Eltarthat egy ideig, amíg a kutatók teljesen megértik, milyen konkrét tünetek tulajdoníthatók az új omikron változatnak. 

A BBC műsorvezetője rákérdezett, hogy fölöslegesen pánikolnak-e az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Izraelben és az EU-ban. Coetzee szerint jelenleg mindenképpen, de azt is megjegyezte, hogy két hét múlva talán már más állásponton lesz. Válaszában hangsúlyozta, hogy az omikron változat valószínűleg már elterjedt ezekben az országokban.

Fotó: WILLIAM WEST / AFP

Margaret Harris, a WHO szóvivője a CNBC-nek hétfőn azt mondta, hogy Dél-Afrikának köszönhetjük riadóztatást az új variáns miatt, amelyet már megtaláltak az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Izraelben, Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban, Ausztráliában, Kanadában és Hongkongban, de az Egyesült Államokban még nem.

Harris elmondta, hogy a szervezet nem szívesen látna utazási korlátozásokat, de megérti, hogy az országoknak saját járványügyi helyzetük és a jelenlegi adatok elemzése alapján kell óvintézkedéseket hozniuk.

A WHO szerint viszont továbbra is a delta variáns terjedése az aggasztóbb probléma.

Világszerte a megbetegedések több mint 99 százaléka a delta változatra vezethető vissza 

– mondta Soumya Swaminathan, a WHO vezető kutatója a CNBC-nek. 

Azt hiszem, ez a prioritásunk, amíg arra várunk, hogy többet tudjunk meg az omikron változatról 

– tette hozzá.