Nyugat-Európa első karanténját a nyár óta Hollandia vezetheti be szombattól – írja a Reuters. A kocsmák, az éttermek és a nem létfontosságú üzletek csak este 7-ig lehetnek majd nyitva legalább 3 hétig, miközben az otthoni munkavégzést is bátorítani fogja a kormány.

A sporteseményeken sem lehetnek jelen nézők, ugyanakkor az iskolák, a mozik és a színházak nyitva maradhatnak. Az ügyvezető kormány a részletekről azonban pénteken dönt, melynek eredményét Mark Rutte ügyvezető miniszterelnök péntek este 6-kor fogja bejelenteni.

A koronavírus-fertőzöttek száma azután kezdett gyorsan növekedni, miután a távolságtartásról szóló intézkedések szeptember végén véget értek, és csütörtökre már több mint 16 ezer új beteget jelentettek a 17,5 millió lakosú országban. 

A sok koronavírusos páciens így akkora nyomást helyez az egészségügyi rendszerre, hogy a hagyományos egészségügyi problémák ellátása is veszélybe kerülhet.

Fotó: Shutterstock

A kormány tanácsadó testülete csütörtökön azt is javasolta, hogy korlátozzák az oltatlanoknak a nyilvános helyek látogatását, oda csak olyanokat beengedve, akik megkapták mind a két oltást, vagy nemrég estek át a betegségen.

A karantén persze éles váltás a holland kormány részéről, mely mindeddig abban reménykedett, hogy a magas átoltottság további lazításokat tesz majd lehetővé. Ugyanakkor Hollandia nem az egyetlen ország, mely szigorú intézkedésekkel igyekszik a fertőzést leállítani, hiszen 

Ausztria például az oltatlanokat szeretné karantén alá helyezni.

Más országok továbbra sem kívánnak ilyen drasztikus eszközökkel élni, inkább a harmadik, emlékeztető oltás segítségével igyekszenek megőrizni a karanténmentes életet. Noha Hollandia felnőtt lakosságának mintegy 85 százaléka kapta meg az oltást, az emlékeztető vakcina felvételére csak egy kis, gyenge immunrendszerű csoportnak van lehetősége, és a 80 felettiek számára is csak decembertől lesz elérhető.

A múlt hónapban a kórházban ápoltak 55, az intenzív osztályon lévők 70 százaléka került ki a mindössze 15 százaléknyi oltatlanok köréből.