Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerint nem lehet kilábalni a koronavírus-világjárványból pusztán emlékeztető oltásokkal, fontosabb, hogy mindenhol haladjanak az első adagok beadásával. 

„Egyetlen ország sem lábalhat ki a pandémiából emlékeztető oltások segítségével, és az emlékeztető oltások nem adnak okot az ünneplésre” – vélekedett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

A főigazgató Genfben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, az általános emlékeztetőoltás-programok inkább meghosszabbítják a járványt, mintsem véget vetnének neki, mert eltérítik a vakcinákat azoktól az országtól, amelyekben még alacsony az átoltottság.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a világban beadott minden öt vakcina közül egy emlékeztető oltás, ugyanakkor a jelenleg kórházi kezelésre szorulók és a halálos áldozatok jelentős többsége oltatlan.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz idei utolsó sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy 2022-nek a Covid-19-járvány végét hozó évnek és egyben a szolidaritás új korszakát jelentő kezdetnek kell lennie. 

Beszélt arról is, hogy a Covid-19 betegségbe továbbra is mintegy ötvenezren halnak bele hetente, és egyre inkább az omikron válik az uralkodó variánssá.

„Elsődleges célként kell kezelni, hogy minél előbb minden ország lakosságának 40 százaléka megkapja az oltást, a jövő év közepéig pedig 70 százalékuk” – mondta a WHO főigazgatója.