A brit kormány folyamatosan figyeli a koronavírus-járvány alakulását, de a héten nem jelent be további korlátozásokat – mondta csütörtökön Sajid Javid egészségügyi miniszter.

Javid hozzátette: a kabinet már megkezdte azoknak az új vizsgálati eredményeknek az elemzését, amelyek arra vallanak, hogy a koronavírus gyorsan terjedő omikron változata számottevően kisebb eséllyel okoz kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedést, mint a korábban dominánssá vált, ám ma már a fertőződések kisebb hányadát okozó delta variáns.

Fotó: AFP

Az elmúlt egy napban három ilyen vizsgálati eredmény is ismertté vált.

  • Egy dél-afrikai tanulmány megállapításai szerint az omikronnal fertőződött páciensek 70-80 százalékkal kisebb eséllyel kerülnek kórházba, mint azok, akik a delta variánst kapták el.
  • Az Imperial College London egyetem klinikai vizsgálatának eredménye szerint 40 százalékkal kisebb a legalább egy éjszakányi kórházi tartózkodást szükségessé tévő megbetegedés kockázata az omikron esetében,
  • az Edinburghi Egyetem – egyelőre kis létszámú mintán elvégzett – tanulmánya pedig a delta okozta fertőzésekhez képest 65 százalékkal kisebb megbetegedési esélyt mutatott ki az omikron variánssal fertőződöttek körében.

Sajid Javid a brit médiának adott csütörtöki nyilatkozatában jó, biztató hírnek nevezte ezeket a vizsgálati eredményeket. Hozzátette ugyanakkor: az omikronról az is tudható, hogy számottevően gyorsabban terjed, mint a delta variáns, és a kockázatok elemzéséhez ezt is figyelembe kell venni. Ugyanis egy sokkal magasabb fertőződési szám sokkal kisebb megbetegedési ráta esetén is jelentős számban okozhat kórházi kezelést igénylő megbetegedést – mondta a brit egészségügyi miniszter.

Vírusvariáns övezetté nyilvánították a németek Nagy-Britanniát

Csak német állampolgárok, illetve Németországban élő személyek utazhatnak haza Angliából.

Az általa vezetett szaktárca legutóbbi, szerda esti adatismertetése szerint a megelőző 24 órában 106 122 új koronavírus-fertőződést szűrtek ki az Egyesült Királyságban. Ez eddig a legmagasabb, tesztekkel igazolt napi fertőződési szám. A legfrissebb adatok szerint ugyanakkor a fertőződéses esetek megugrásának ütemét nem követi a kórházi kezelésre szoruló betegek számának növekedési üteme, a Covid-19 betegség okozta halálozások száma pedig továbbra is csökken.

Sajid Javid mindezek alapján csütörtökön közölte:

a kormány a héten nem tervezi további korlátozások bejelentését, „az emberek élvezzék a karácsonyt családjuk, barátaik körében, de természetesen mindenki legyen elővigyázatos”.

A kormány egyértelműen azon a véleményen van, hogy nincs szükség semmiféle újabb korlátozásra karácsony előtt, de természetesen figyeli a helyzetet – fogalmazott a brit egészségügyi miniszter.

Az omikron miatt becsapták az ajtót a franciák a brit vakációzók előtt

Alig marad indok, amivel a britek átkelhetnek a Csatornán, a turizmus nincs köztük.

Az omikron vírusvariáns megfékezése végett érvénybe léptetett jelenlegi angliai szabályozás alapján oltási igazolást vagy frissen elvégzett koronavírus-gyorsteszt negatív eredményét kell felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre.

Emellett ismét kötelezővé vált a maszkok viselése a legtöbb zárt angliai közösségi intézményben, köztük a színházakban és a mozikban, és a kormány otthoni munkavégzést is javasol mindazoknak, akik számára ez lehetséges, bár ez nem kötelező erejű.