A roma közösségen belül is előfordultak nagyon komoly tragédiák. Volt arra is példa, hogy roma képviselők vesztették el életüket

– mondta Sztojka István roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos egy a Facebookra feltöltött videóban.

A kormánybiztos elmondja, hogy nem szabd foglalkozni a tévhitekkel, az álhírekkel. 

Régen az ima volt az egyetlen fegyverünk a vírussal szemben. Ma már az oltás is a rendelkezésünkre áll

– mondta. Sztojka Attila hangsúlyozta hogy az oltás ingyenes, és nagyon egyszerűen végzik és elég gyorsan, ezért célszerű élni a az oltási kampányban élő lehetőségekkel. „Én már a harmadikat is felvettem, éppen azért, mert jól tudom, hogy kellenek az ismétlő oltások is” – mondta. 

Fotó: Vajda János / MTI

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik márciusi kormányinfón újságírói kérdésre azt mondta, hogy 

a romák körében vélhetően magasabb az oltás elutasítottsága, és növelni kellene a beoltottak számát. 

Korábban az Országos Roma Önkormányzat, az aHang, a Dikh Tv, a Romnet, a Roma Sajtóközpont, a Civil Kollégium Alapítvány és a Rendszerszint közös kampányba kezdett a védőoltás regisztrációjának elősegítése érdekében az ország 100 leghátrányosabb településén. 

Ezen a héten  az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el.  

Az oltási akcióban eddig összesen 886 ezren vettek fel oltást, közülük 725 ezren már a megerősítő harmadik oltást vették fel és 108 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását. A sikerre való tekintettel a kormány meghosszabbította az oltási akciót, 

így december 5. vasárnapig akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra reggel 7 óra és este 19 óra között.

A szerdai adatok szerint meghalt 192 beteg, és újabb 11 152 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon.