Az Egyesült Királyságban egyre nagyobbra duzzad a botrány Boris Johnson miniszterelnök körül, miután kiderült, hogy a koronavírus-járvány miatti lezárások alatt több alkalommal bulit rendezett, fittyet hányva a kormány által bevezetett szabályokra.

Hasonló botrányba bukott bele Hongkong belügyminisztere, aki hétfőn lemondott posztjáról – számolt be róla a Reuters.

Caspar Tsui egyike volt annak a 15 tisztviselőnek, akik Witman Hung, az országos törvényhozásba delegált városi képviselő születésnapi partiján vett részt. Bár az 53. születésnap idején az új koronavírus-szabályok még nem voltak érvényben, azonban Carrie Lam hongongi kormányzó felszólította az embereket, kerüljék a nagy létszámú összejöveteleket. A parti azután került a kritikák kereszttüzébe, hogy a mintegy 200 vendég közül kettőnek pozitív lett a koronavírustesztje, ami a zéró Covid-politikát alkalmazó Hongkongban rossz aránynak számít.

Fotó: China News Service

Tsui lejáratta a hongkongi kormányt, és nem felelt meg a közvélemény elvárásainak

– nyilatkozta egy sajtótájékoztatón a kormányzói posztot 2017 óta betöltő Lam, aki elfogadta tárcavezetője lemondását.

Tsui a lemondása után egy nyilatkozatban elismerte, hogy rossz döntést hozott, amikor részt vett a január 3-i banketten, és rossz példát mutatott, miközben erőfeszítését a vírus terjedésének megfékezésére kellett volna fordítani.

A partin részt vevő 15 tisztségviselő közül Tsui járt legrosszabbul. Tizenkét kormánytisztviselőt tisztáztak a vádak alól. Két személyt, Allen Fungot, a fejlesztési miniszter politikai asszisztensét és Vincent Fungot, a Politikai Innovációs és Koordinációs Hivatal tisztviselőjét szóbeli figyelmeztetésben részesítették.

Lam kiemelte, az a 12 tisztviselő, akit nem szankcionálnak, csak rövid ideig vett részt a hírhedt bulin.

Az összes érintett nyilvánosan bocsánatot kért a viselkedéséért. Mindegyiküknek negatív lett a tesztje.

A nem szankcionált tisztviselők közül kiemelendő Au Ka-wang bevándorlási igazgató esete, akinek ez volt a második összeütközése a Covid-szabályokkal. 2021-ben pénzbírságot kellett fizetnie amiatt, mert egy luxusmagánklubban vett részt egy olyan vacsorán, ahol a szabályok szerint megengedett maximumlétszámnál többen voltak.