A távolságtartás és a maszkviselés egyaránt fontos egy új tanulmány szerint a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésében, a szellőztetésnek ugyanakkor valamivel kisebb a hatékonysága – számolt be róla a The Guardian.

A tanulmányt jegyző kutatócsoport vezetője, Jonathan Reid professzor, a Bristoli Egyetem Aeroszol Kutatóközpontjának igazgatója elmondta, hogy a rosszul szellőző helyiségek vizsgálata során arra a következtetésre jutottak, hogy a távolságtartás az egyik leghatékonyabb fegyver a védekezésben.

Fotó: Shutterstock

A kutatás rávilágított arra, hogy amint távolabb kerülünk valakitől, úgy nem csupán az aeroszol hígul fel, hanem kevesebb a fertőző vírus is, hiszen az egyre inkább veszít fertőzőképességéből az idő múlásával.

A levegőben keringő vírus már 5 perc elteltével veszít fertőzőképességéből, 20 perc elteltével pedig szinte teljesen elveszíti ezt a képességét.

Sok múlik a levegőn is, hiszen a száraz levegőben gyorsabban zuhan a fertőzőképesség, miközben magas páratartalom mellett tovább életben marad.

Ha beülök egy kocsmába, vagy épp ebédelni a barátaimmal, akkor a fő kockázat valószínűleg az, hogy a barátaimat fertőzöm meg, vagy ők engem, és kisebb a veszélye annak, hogy az étterem másik felében ülőkkel fertőzzük meg egymást – írta le a helyzetet Reid.

A kutatásnak ez a megállapítása alátámasztja a maszkviselés és a távolságtartás fontosságát.