Áprilistól csak teljesen védett dolgozókat foglalkoztat az Amerikai Egyesült Államokban a T-Mobile. A vállalat elbocsátja azokat az alkalmazottakat, akik április 2-ig nem rendelkeznek teljes beoltottsággal a koronavírus-járvány ellen – derült ki egy a Bloomberghez is eljutott belső e-mailből.

Azok sem járnak sokkal jobban, akik csak egy vakcinát kaptak. Őket február 21-től fizetés nélküli szabadságra küldik mindaddig, ameddig a második oltást meg nem kapják.

A T-Mobile irodáiba továbbra is csak azok léphetnek be, akik be vannak oltva a Covid–19 ellen – ismerteti a cég a The Verge-nek eljuttatott közleményében. Ezzel többek között arra a digitális belépőkártya-rendszerre utalnak, amely nyomon követi az alkalmazottak oltási státuszát is.

Fotó: Shutterstock

Ugyanakkor a mobilszolgáltatónál is lesznek korlátozott számban kivételek, a törvényileg előírt mentességek esetében eltekintenek az oltatlan személy elbocsátásától.

Az irányelv azokra a vállalati alkalmazottakra vonatkozik, akik rendszeresen vagy alkalmanként irodában dolgoznak. Az ügyfélszolgálatosoknak ugyan február 21-ig kell majd igazolniuk, hogy megkapták legalább az első vakcinát, de ennek elmulasztása miatt nem kerülnek azonnal fizetés nélküli szabadságra.

A külső helyszínen dolgozókra, azaz a technikusokra és az üzletek alkalmazottaira nem vonatkozik ez a szigorú szabály, azonban a cég továbbra is ösztönzi az oltást és a gyakori tesztelést.

Vállalatunk megérti, hogy ez néhány dolgozó számára személyes döntés, de úgy gondoljuk, ezt a lépést meg kell hozni a T-Mobile közösségének védelme érdekében

– ismertette a vállalat.

A T-Mobile messze nem az első techcég, amely előírja a Covid–19 elleni védőoltást. A Google január 13-ig adott határidőt a dolgozóknak, hogy igazolják az oltást vagy bizonyítsák a mentességet. A Meta és az Apple is megköveteli a Covid–19 elleni oltás beadását dolgozóitól.