A holland Tiny Koxot választotta új, 34. elnökének az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) hétfőn, a parlamenti közgyűlés megerősítette alelnöki pozíciójában Németh Zsoltot, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökét. 

Fotó: Alexey SAZONOV / AFP

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Egyesült Európai Baloldal (GUE) nevű képviselőcsoportja elnöke, 

a holland szocialista parlamenti képviselő Tiny Kox a belga Rik Daems liberális politikust váltja a parlamenti közgyűlés elnöki székében. Megbízatása két évre szól. 

A strasbourgi székhelyű, 47 tagot számláló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése elnöki tisztségéért két jelölt indult, Tiny Kox mellett Marija Mezenceva, az Európai Néppárt (EPP) ukrán delegációjának elnöke.

A VG korábban megírta, hogy megtarotta tervezett tisztújítását a 2019–2024-es parlamenti ciklus második felére az Európai Parlament. Az EP élére új elnököt választottak. Az előző elnök, Az előző, David Sassoli egy héttel ezelőtt súlyos betegségben elhunyt.  Az Európai Parlament új elnökének az Európai Néppárt jelöltjét választották. Roberta Metsola 2013 óta európai parlamenti képviselő, és 2020 óta az EP alelnöke.