A szerint Oroszország növelte az ukrán határmentén a katonai jelenlétét egy nappal azután, hogy Moszkva bejelentette, hogy megkezdte egyes katonai egységeinek kivonását  – számolt be a CNBC.

A nyugati vezetők arra figyelmeztetnek, hogy egyelőre nem látnak bizonyítékot a csapatok kivonására, miután az orosz védelmi minisztérium szóvivője kedden bejelentette, hogy egyes egységek, miután befejezték a katonai gyakorlatokat a határ közelében, már visszavonultak.

Az orosz kormány szerdán tett közzé videofelvételeket, amelyeken állításuk szerint 

a katonai egységek a gyakorlatok befejezése után visszatérnek az állandó állomásaikra. 

Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Orosz tisztviselők azt is bejelentették, hogy az Ukrajnától északra fekvő Fehéroroszországban hadgyakorlatokon részt vevő csapatok február 20-án szintén visszatérnek az állandó bázisaikra. A nyugati vezetők azonban kétségbe vonják Oroszország állításait. 

Az orosz tankok megállíthatatlanul érkeznek az ukrán határra

Folyamatosan érkeznek az ukrán határ mentén az orosz katonai erők, a Fekete-tengeren tengeralattjárókon és kétéltű leszállóhajókon át a rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákig, harckocsik és lövegek állnak készenlétben.

A NATO védelmi miniszterei szerdán találkoznak Brüsszelben, hogy megvitassák a katonai szövetség által „az évtizedek óta tapasztalt legsúlyosabb biztonsági válságot Európában”. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a szerdai találkozó előtt újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy „még kiderül, lesz-e orosz kivonulás”.

Eddig nem tapasztaltunk semmilyen enyhülést a helyszínen. Éppen ellenkezőleg, úgy tűnik, hogy Oroszország tovább erősíti a katonai jelenlétét

 – mondta. Stoltenberg hozzátette, hogy Oroszország „mindig ide-oda mozgatja az erőit”, így a fegyveresek és tankok mozgását bemutató felvételek „nem erősítik meg a valódi kivonás tényét”. Kijelentette azt is, hogy a NATO-szövetségesek „továbbra is készek az Oroszországgal való együttműködésre”.

A Kreml szerdán közölte, hogy a NATO téved, amikor azt mondja, hogy nincs bizonyíték arra, hogy Oroszország kivonulna a határról. Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök diplomáciai tárgyalásokat akart folytatni. 

A Kreml szerint baj van a NATO látásával

Az oroszok szerint a NATO-nál gondok lehetnek, ha nem érzékelik az orosz csapatvisszavonást. A közös hadgyakorlatot pedig előre eltervezték, célja az orosz–fehérorosz államszövetség erői és eszközei harckészültségének ellenőrzése. 

Senki sem nyugodt

Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán a Sky Newsnak azt mondta, hogy bár a nyugat „néhány pozitív jelet” látott Oroszországgal kapcsolatban, „a ma tapasztalt hírszerzés még mindig nem biztató”.

Orosz tábori kórházakat építenek az ukrán határ közelében Fehéroroszországban, ami csak egy invázióra való felkészülésként értelmezhető

 – mondta a brit kormányfő. Johnson megjegyzései azután hangzottak el, hogy Joe Biden amerikai elnök kedden közölte, hogy Washington még nem erősítette meg, hogy Oroszország kivonta volna katonai egységeit az ukrán határról.

„Még nem ellenőriztük, hogy az orosz katonai egységek visszatérnek-e a bázisaikra. Valójában elemzőink azt mutatják, hogy továbbra is a helyzet nagyon fenyegető” – mondta a Fehér Házban tartott beszédében.

És az továbbra is tény marad, hogy Oroszország jelenleg több mint 150 ezer  katonával veszi körül Ukrajnát Fehéroroszországban és az ukrán határ mentén 

– mondta az elnök. 

Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is kijelentette, hogy  egyelőre nem látja az orosz csapatok kivonását az ukrán határ közelében lévő állásokról.

Őszintén szólva reagálunk a valóságra, és egyelőre nem látunk visszavonulást

– idézte a BBC Zelenszkijt egy nyugat-ukrajnai látogatása során. 

„Szerintem minden normális ember deeszkalációt vár. Ami a fenyegetést illeti, sokszor mondtam, hogy 

nyugodtak vagyunk minden fenyegetéssel kapcsolatban, mert emlékszünk, hogy mindez nem tegnap kezdődött. Ez már évek óta tart”

– tette hozzá az ukrán elnök.