Ausztria lett az első ország Európában, amely bevezette a felnőttek számára szóló kötelező koronavírus-elleni oltást felvételét az állampolágrainak, miután Alexander Van der Bellen államfő pénteken aláírta azt - írja a CNN.

Akik nem veszik fel a koronavírus elleni oltást, egyszerűsített eljárásban 600 euróig (186 ezer forintig), rendes eljárásban pedig 3600 euróig (1,1 millió forintig) terjedő pénzbírságra számíthatnak.

Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto /AFP

 

Az osztrák egészségügyi minisztérium honlapján olvasható, hogy 

mentesülnek a törvény alól a várandósok és azok, akik egészségük veszélyeztetése nélkül nem kaphatnak védőoltást.

A szabályozás kivételt tesz azoknál is, akik orvosi okokból nem kaphatják meg a védőoltást. Továbbá 180 napig mentesülnek a kötelezettség alól a Covid–19-ből felgyógyultak.

Az új törvény 2024. január 31-ig szól, és évente legfeljebb négyszer 3600 euró pénzbírsággal sújthatja a be nem oltott személyeket, ha nem szerepelnek az oltásnyilvántartásban a kijelölt oltási időpontig. Az alsóház január 20-án már megszavazta az intézkedést, a felsőház hozzájárulásával pedig az utolsó parlamenti akadály is elhárult az általános oltási kötelezettség bevezetése elől.

A kötelező oltást több lépcsőben tervezik bevezetni. Az első fázisban, február elejétől minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről, ekkor még nem fogják büntetni a szabályszegőket.