Az omikron-specifikus emlékeztető oltásán dolgozik a Moderna, amely várhatóan augusztusra válik elérhetővé – erről nyilatkozott a cég vezérigazgatója a Reutersnek.

Év elején a Moderna megkezdte a kifejezetten az omikron vírusvariáns ellen kifejlesztett emlékeztető oltás klinikai vizsgálatát. Azonban a majmokon végzett vizsgálatok első eredményei nem bizonyították be egyértelműen, hogy ez a változat erősebb védelmet nyújt, mint a már meglévő oltások.

Stephane Bancel szerint

a Moderna célja, hogy 2022 augusztusára elkészüljön az emlékeztető oltás, és már ősz elején el lehet kezdeni vele a veszélyeztetett emberek vakcinálását.

Mint ismert, a Moderna oltóanyaga az mRNS-technológián alapul, ugyanazt használja az immunválasz kiváltására, mint a Pfizer/BioNTech vakcinája.

Úgy gondoljuk, hogy mindenképpen szükség lesz egy emlékeztető dózisra. Azt még nem tudjuk, hogy erre a meglévő vakcina, az omikron-specifikus változat, vagy egy teljesen másik változat lesz a megoldás

– tette hozzá.

Fotó: Shutterstock

Elmondta azt is, hogy várhatóan a következő hónapokban születik erről döntés, amikor a klinikai adatok rendelkezésre állnak.

Bancel azt is megerősítette, hogy

terveik szerint 2023 augusztusában érkezik a Moderna szupervakcinája, amely egyszerre tartalmazza a koronavírus elleni és az influenza elleni védelmet.

A vállalat első embere beszélt arról is, hogy Ázsiához hasonlóan Európában is ambiciózus terveik vannak. A Moderna erősíteni szeretné kereskedelmi jelenlétet a kontinensen, elsősorban Belgiumra, Dániára, Norvégiára, Hollandiára, Lengyelországra és Svédországra fókuszálva.

A Moderna 2021-ben több mint 800 millió koronavírus-elleni vakcinát szállított a világ különböző részeire, és az országaival további 460 millió adag oltóanyag szállítására kötött megállapodást.

Kevés esély van az omikronnál fertőzőbb mutánsokra

A Moderna gyógyszergyártó cég igazgatója, Stephane Bancel szerint az omikron mutálódásával egyre kevésbé fertőző variánsokkal fogunk találkozni. Bancel egyúttal bejelentette a cég ázsiai terjeszkedését is.