Az Ukrajna körül kialakult helyzetről, valamint Oroszországnak az Egyesült Államokkal és a NATO-val szemben támasztott biztonsági garanciaigényeiről tárgyalt csütörtökön telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök – közölte a Kreml sajtószolgálata. 

A moszkvai tájékoztatás szerint a felek eszmecserét folytattak a kialakult helyzetről, figyelembe véve a nemzetközi partnerekkel közelmúltban történt kapcsolatfelvételt, valamint azt, hogy Franciaország tölti be az EU Tanácsának francia elnökségét. 

Fotó: Tobias SCHWARZ / AFP

Vlagyimir Putyin ismételten felhívta a figyelmet a kijevi vezetés provokatív kijelentéseire és tetteire, amelyek ellentétesek a minszki megállapodásokkal

– közölte a Kreml. A két vezető megállapodott a további kapcsolattartásban. 

A felek január 28. és 31. után a héten immár harmadszor egyeztettek egymással. Az eszmecserét ezúttal Párizs kezdeményezte. A Kreml szerint a két elnök korábban abban is megállapodott, hogy előkészítteti a személyes találkozó lehetőségét. Az időpontról még nem született megállapodás, ám lehetséges helyszínként mindkét fél Moszkvát nevezte meg. 

Hadicsellel rántaná be Ukrajnát egy háborúba Moszkva?

Az amerikai Washington Post című lap szerint egy döbbenetes tervvel gyártanának ürügyet az oroszok a támadásra.