Luxemburg lett az első állam amely vírussal kapcsolatos információkat szolgáltatott az erre a célra létrehozott vírusvilágadatbank számára. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hivatalos Twitter-oldalán mondott köszönetet a miniállamnak, egyúttal hasonló lépésre buzdította a többi országot.

A WHO 2020 novemberében jelentette be, hogy a svájci állammal közösen adatbankot hoz létre a különböző vírusok tárolására és elemzésére. Az erről szóló szándéknyilatkozatot pedig tavaly májusban írták alá a felek.

A BioHub névre keresztelt létesítményt a svájci Spiezben hozták létre.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója (b) és Alain Berset svájci bel- és egészségügyi miniszter Fotó: AFP

Az adatbank különféle vírusok klinikai adatainak elemzésére, szekvenálására, tárolására szolgál, továbbá elősegíti az adat- és információcserét a különböző kórokozókról a laboratóriumok és az országok egészségügyi szervezetei között.

Az alapprobléma, hogy az egy-egy kórokozóról való értekezés ad-hoc alapon történik az országok között. Emiatt egyes államok nem értesülnek időben a megoldást, vagy az ellenszert illetően. A BioHub-ot ennek kiküszöbölésre hozták létre. Az adatbank lehetővé teszi, hogy a rendszerén keresztül – előre egyeztetett felételek mellett – minden ország még időben, kellő információhoz jusson.

A Covid-19, valamint más járványok rávilágítottak a gyors információmegosztás fontosságára. Mindez pedig segíti a globális tudományos közösséget az egészségügyi kockázatok felmérésben és az azokra adott válaszok (például oltás) kidolgozásában

– mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.