Közélet

Moszkvától kértek segítséget az ukrán szeparatisták

Háromszázezer orosz katonát kért erősítésként a Donyec-medencébe a szeparatisták egyik befolyásos vezetője, aki azt reméli, Oroszország új fegyverekkel is ellátja a kelet-ukrajnai térség elszakadásáért harcolókat.

Háromszázezer orosz katonát kért Moszkvától Olekszandr Hodakovszkij, az ukrán szakadárok katonai parancsnoka. A "donyecki népköztársaság" korábbi politikai vezetője, jelenlegi katonai vezetője szerint a szakadároknak erősítésre van szükségük. Hodakovszkij közölte: abban bíznak, hogy új fegyvereket – Grad, illetve Ugaran típusú rakétarendszereket – is kapnak Oroszországtól, amelyek működtetéséhez is szükségük volna az orosz katonákra. 

A Kreml egyelőre nem kommentálta a Hodakovszkij kérését, aki jelezte: a szakadároknak harmincezer katonájuk van, de közülük jelenleg mindössze tízezer harcképes. 

Legkevesebb 40 000 katonára, 40 000 automata karabélyra van szükségünk, hogy ne szenvedjünk vereséget az ukrán kormány hadseregétől

– nyilatkozta a szakadárok vezetője a Reuters-nek, hozzátéve, hogy várakozása szerint bármelyik nap kiújulhatnak a harcok a térségben. 

A kelet-ukrajnai konfliktus 2014-es kirobbanása óta a Donyec-medencében több mint tizennégyezer ember vesztette életét. 

A hírszerzés szerint Oroszország napokon belül elfoglalhatja Kijevet

Az Egyesült Államok katonai és hírszerzési információi szerint Oroszország napokon belül elfoglalhatja Kijevet, és ez akár 50 ezer civil halálát is okozhatja.

 

Bármikor kitörhet a háború 

A donyecki szakadárok politikai vezetője, Denisz Pusilin szerint akár bármikor kitörhet a háború az ukrán kormányerőkkel, amely azonban mindkét oldalon súlyos emberáldozatokkal járna, épp ezért "őrültség lenne." A háború az időjárási viszonyok alakulásától függetlenül, bármelyik pillanatban elkezdődhet. A kedvezőtlen időjárás jó álcát biztosíthat az offenzívához – tette hozzá.

Pusilin is megismételte a szakadárok katonai parancsnokának nyilatkozatát: nem zárják ki, hogy Oroszországhoz forduljanak segítségért, ha a nyugati hatalmak tovább támogatják Ukrajnát fegyverekkel. A szakadároknak jelenleg nincsenek megfelelő eszközeik arra, hogy visszaverjék az ukrán haderő esetleges légi támadásait – tette hozzá.

Pusilin felhívta a figyelmet a kormányzó Egyesült Oroszország párt friss közleményére, amelyben kifejtik: támogatják a donyeci és a luhanszki szakadárok felfegyverzését. A párt korábbi főtikára, Andrej Turcsak szerint Moszkvának nem csak fegyvereket, de azok szakszerű használatára kiképzett katonákat is küldenie kellene Kelet-Ukrajnába.

A Reuters cikke megjegyzi: 2014 több mint 700 000 kelet-ukrajnai szeparatista kapott orosz útlevelet Moszkvától. A Duma eddig ugyan hivatalosan nem ismerte el a terület önállóságát, de a január végén újra napirendre vették a kérdést, amelynek a vitájra napokon belül sor kerülhet az orosz parlamentben.  A várakozások szerint a képviselők támogatni fogják az állásfoglalást. 

Kijev cáfolja azokat a vádakat, miszerint a szakadár régió katonai megszállását tervezné. Az ukrán külügyminisztérium szóvivője ezzel kapcsolatban elmondta: Oroszország nyolc éve folytat háborút a Donyec-medencében, ahová már korábban 2000 katonáját vezényelte.

 

Donyecki Népköztársaság háború Ukrajna Oroszország Luhanszki Népköztársaság szakadár területek Donyec-medence
Kapcsolódó cikkek