Az Egyesült Államok katonai és hírszerzési információi szerint Oroszország napokon belül elfoglalhatja Kijevet, és ez akár 50 ezer civil halálát is okozhatja – írja a The Washington Post.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn találkozik Olaf Scholz német kancellárral, akit azzal vádolnak, hogy európai szövetségeseivel együtt nem tesz eleget az orosz agresszióval szemben. Emmanuel Macron francia elnök, aki nemrégiben ismét hangsúlyozta Franciaország NATO-szövetségesei iránti elkötelezettségét, Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, majd Kijevbe utazik, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Fotó: Efrem Lukackij / MTI/AP/

„Számomra az ukránkérdésben az Oroszországgal folytatott párbeszéd és a deeszkaláció a prioritás” – mondta Macron újságíróknak a múlt héten. A hétvégén magas rangú orosz tisztviselők elutasították az amerikai hírszerzés új jelentéseit, miszerint Oroszország a napokban átveheti Kijev fölött az irányítást.

Az őrület és a rémhírterjesztés folytatódik. … Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy az Egyesült Államok egy héten belül elfoglalhatja Londont, és ez 300 ezer civil halálát okozhatja? 

– olvasható Dmitrij Poljanszkijnak, Oroszország ENSZ-nagykövet-helyettesének Twitter -üzenetében.

Artem Turov parlamenti képviselő, a Putyin-féle Egységes Oroszország párt tagja pedig azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy hamis információkat terjeszt, és „mindent megtesz egy új konfliktus kirobbantása érdekében”. Vasárnap Zelenszkij hivatala fenntartotta, hogy a diplomáciai megoldás valószínűbb, mint a háború.

A The Washington Post cikke szerint az orosz hadsereg további katonai egységeket küld az ukrán határhoz saját területén és Fehéroroszországban is. Pénteken hét, a katonai és hírszerzési jelentéseket ismerő személy szerint 

83 orosz zászlóalj – egyenként mintegy 750 katonával – készenlétben áll a támadás megkezdéséhez. Két héttel ezelőtt még csak 60 csapat volt bevethető állapotban. A mostani készültség ráadásul csak 70 százalékos, ha Putyin maximalizálni akarja a műveletben részt vevő egységek számát.

A Fehér Ház később közölte, hogy az Egyesült Államoknak nincs információja arról, hogy Putyin a megszállás mellett döntött volna. A műholdfelvételek és más hírszerzési adatok azonban azt mutatják, hogy 

az oroszok több mint 100 ezer katonát és felszerelést halmoztak fel az ukrán határ mentén – egy nyugati biztonsági tiszt 130 ezerre tette a számot –, ami potenciálisan a második világháború óta a legnagyobb katonai szárazföldi offenzíva lehet Európában.