Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter a Reutersnek adott pénteki telefonos interjúban erősítette meg, hogy Bécs kitart eddigi álláspontja mellett az Északi Áramlat-2 ügyében. Az OMV az orosz Gazprom partnereként részt vett a Németországba vezető gázvezeték építésében, amelyet szeptemberben ugyan befejeztek, de még nem kapta meg a német és uniós hatóságoktól a működési engedélyt. Az OMV-ben pedig az állam 31,5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, és támogatja a projektet, emlékeztetett ezzel kapcsolatban a hírügynökség. Az Egyesült Államok viszont az első perctől kezdve ellenzi azt, és Joe Biden elnök legutóbb a hét elején jelentette ki, hogy a vezetéknek „vége”, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát.

„Egyszer egy motor nélküli autóhoz hasonlítottam ezt a kérdést. Logikailag semmi értelmét nem látom, hogy nyíltan megvitassuk Európában úgy, mintha egy hitelt érdemlő Oroszország elleni szankciós csomag központi eleme lenne” – hangsúlyozta Schallenberg, aki egyébként még azt is vitatja, hogy szükség lesz-e büntető intézkedésekre. „Elképzelhetetlen, hogy a német hatóságok működési engedélyt adjanak, ha katonai agresszióra kerül sor” – fogalmazott. Hozzátette ugyanakkor, hogy Ausztria „támogatni fogja a konszenzust” a projektet illető szankciók ügyében, de részletekbe nem bocsátkozott.

Fotó: Lisa Leutner / MTI/AP

Ausztria a földgáz nyolcvan százalékát Oroszországból szerzi be, a függősége így egyértelmű. Ráadásul jelentős érdekeltségei vannak az orosz bankszektorban is, az ország többek között a Raiffeisen Bank International legnagyobb piaca. A Raiffeisen teljes kitettsége Oroszországgal szemben 22,9 milliárd euró (egy euró 353,24 forint).

Az kész „masszív” gazdasági szankciókra Oroszország ellen, de brüsszeli illetékesek mindig hangsúlyozzák, hogy azokat komplex tárgyalási folyamat keretében kell egyeztetni a tagállamokkal, és ez a folyamat még messze nem fejeződött be. Schallenberg szavai szerint azonban az egyeztetés „nagyon előrehaladott” állapotban van, és semmi sincs kizárva, de nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni. Abban azonban egyértelműen konszenzus van, hogy orosz katonai agresszió esetén „világos, egységes és erős válasz lesz a Nyugat részéről” – tette hozzá.