Erőszakkal vittek el otthonából egy afgán női aktivistát a legutóbbi a tálibok állítólagos letartóztatásainak sorozatában. Egy forrás a BBC-nek elmondta, hogy a hatóságok szerdán letartóztatták Mursal Ayart a fővárosban, Kabulban lévő otthonában.

Ayar a hatodik nő, akit elfogtak a tálibok az elmúlt hetekben.

A tálibok tagadták, hogy őrizetbe vették volna a nőket. A szóvivő azt mondta, hogy vizsgálják Ayar ügyét.

Fotó: HECTOR RETAMAL / AFP

„Ez egy olyan eset, ami most történt. Éppen még vizsgáljuk” – mondta Bilal Karimi, a tálibok szóvivője a BBC-nek. Továbbra is nagy a bizonytalanság Parwana Ibrahim, Tamana Paryani és három nővére, Zarmina, Shafiqa és Karima holléte felől, ők január 19-én tűntek el.

Az aktivisták január közepén békés tüntetéseken vettek részt a fővárosban, hogy a nőknek munkát, tanulási lehetőséget és politikai jogokat kapjanak az új tálib uralom alatt.

Napokkal később Paryani közzétett a közösségi médiában egy videót, amelyen fegyveresek betörnek hozzá

Segítség, a tálibok hozzám jöttek

– mondta a videó vége előtt.

Az ENSZ szerint Ibrahim sógorát is elrabolták, miközben Kabulban voltak. A szervezet emberi jogi hivatala szombaton ismét kijelentette, hogy  aggodalommal tölti el a a női aktivisták sorozatos eltűnése. „Aggódunk az épségükért és a biztonságukért” – mondta Ravina Shamdasani, az emberi jogi főbiztos szóvivője kedden. Az ENSZ megjegyezte, hogy a tálibok szombaton bejelentették, hogy nyomozást indítanak a nők eltűnése ügyében. 

Az ENSZ sürgette a tálib hatóságokat, hogy tegyék nyilvánvalóvá, hogy nem lehet megtorlást alkalmazni azok ellen, akik békésen tüntetnek, és gyakorolják a szólásszabadsághoz és a békés gyülekezéshez való jogukat. 

A tálibok uralma alatt Afganisztán lett az egyetlen olyan ország a világon, amely korlátozza az oktatást nemi hovatartozás alapján, ami a tálibok legitimitásra törekvésének és a csoporttal szembeni nemzetközi szankciók feloldásának egyik fő akadálya.