Az omikron okozta fertőzési hullám visszaszorulásával párhuzamosan Portugália is lazít, írja a Reuters. Csütörtökön közölték, hogy a még érvényben lévő szabályok többségét eltörlik. 

Ez egy nagyon fontos pillanat

– mondta Mariana Vieira da Silva kabinetminiszter sajtótájékoztatón. Hozzátette, a lazítások újabb lépést jelentenek a normális élethez való visszatérés felé. Vieira da Silva szerint az új intézkedések a következő napokban lépnek hatályba, mivel még az elnök végső jóváhagyására van szükség.

Az éttermekben, szállodákban vagy kulturális intézményekben nem kell bemutatni a digitális Covid-igazolványokat, és a védőoltások meglétének, a betegségből való felépülésnek bizonyítása sem szükséges, ahogy a negatív teszt felmutatása sem. Utóbbi a Portugáliába való beutazásnak továbbra is feltétele.

Fotó: Shutterstock

A negatív teszteket nem kérik a nagyobb rendezvényeken való részvételhez, illetve a sportstadionokba, bárokba és éjszakai klubokba való belépéshez sem.

Az otthoni munkavégzés ezentúl nem lesz ajánlott, és a pozitív tesztet produkáló személyek magas kockázatú kapcsolatainak sem kell elkülönülniük, viszont a pozitív teszteredménnyel rendelkezőknek továbbra is otthon kell maradniuk.

A maszkviselés is érvényben marad: zárt helyiségekben, például a tömegközlekedési eszközökön vagy a szupermarketekben el kell fedni az orrot és a szájat.

A legtöbb más európai országhoz hasonlóan Portugáliában is megugrott a fertőzöttek száma a múlt hónapban a gyorsan terjedő omikron változat miatt, de a napi megbetegedések száma február eleje óta fokozatosan csökken.

Szerdán mintegy 20 000 új esetről számoltak be, szemben a január 27-i 65 706-os rekorddal. Az oltási kampányoknak, illetve az eddigi variánsoknál feltehetően gyengébb omikron változatnak tulajdoníthatóan a halálesetek és a kórházi kezelésre szoruló súlyos esetek száma jóval a korábbi hullámokban tapasztalt szintek alatt maradt.

„Ez még nem az a pillanat, amikor azt mondhatjuk, hogy a világjárvány véget ért... de egy nagyon jelentős pillanat” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a kormány öt hét múlva dönthet a többi intézkedés megszüntetéséről is, ha a halálesetek és a kórházi kezelések száma tovább csökken.