A koronavírus-járvány ellen kifejletszett vakcinájának sikerességén felbuzdulva az amerikai Moderna további gyógyszerek kifejlesztésébe kezdett, melyeket szintén az mRNS-technológiával akar megvalósítani – számolt be róla a New Atlas.

Ráadásul nem is egy, hanem egyből három újabb betegség ellen szeretné elkészíteni az mRNS-vakcinát a vállalat:

a herpesz szimplex vírus, a varicella-zoster vírus és egy rák elleni oltóanyagot terveznek kifejleszteni.

Az mRNS-vakcinák kísérleti technológiából emberek milliárdjainak immunizálásához járultak hozzá. Két amerikai készítmény, a Pfizer-BioNTech, valamint a Moderna használta ezt a fajta oltást a COVID-19 ellen.

Fotó: KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA / AFP

A Moderna korábban már bejelentette, hogy a HIV, az influenza, a citomegalovírus (CMV) és az Epstein-Barr-vírus (EBV) ellen is bevetné a technológiát. Ez a kör bővült most az említett három betegséggel.

A herpes simplex vírusnak (HSV) két ismert alfaja van, a szájüregi herpeszként ismert HSV-1, valamint a nemi szerveket támadó HSV-2. A Moderna a második típus elleni küzdelmet tűzte zászlajára. Ezt tartják a világ leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségének, élete során az emberek mintegy 10 százaléka találkozik vele.

A varicella-zoster vírus (VSV) egy látens vírus, amely a kezdeti fertőződés után akár évekig is szunnyadó állapotban maradhat. Ehhez a betegséghez kötik a bárányhimlőt, hosszú szunnyadása utáni reaktiválódása után pedig az övsömört.

A harmadik most bejelentett vakcina két, egyes rákos sejtek által kifejezett antigénre irányul. Mindkettő arról ismert, hogy szerepet játszik a daganatos sejtek növekedésében. Az oltóanyag célja az lenne, hogy felkészítse a szervezet immunsejtjeit ezeknek a specifikus antigéneket kifejező tumorsejteknek a felismerésére.

Ezt a vakcinát a tervek szerint előrehaladott vagy áttétes bőrrákon és a tüdőrák egy nem kissejtes típusán szeretnék tesztelni.

Ez lehet az AstraZeneca újabb nagy dobása

Az Enhertu készítmény javította az áttétes emlőrákos esetek túlélési esélyeit, és a betegség korai stádiumában is hatásos lehet.