Március 1-jétől eltörlik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legtöbb korlátozást Lengyelországban, ugyanakkor megtartják az orrot és szájat eltakaró maszk használatának kötelezettségét a zárt terekben – jelentette be szerdán Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Elmondta: az egészségügyi illetékesekkel folytatott konzultációkat követően, illetve a külföldi tapasztalatok figyelembevételével döntött a kormány arról, hogy a hosszú hónapok óta érvényben lévő korlátozások többségét feloldják.

Míg a beltéri maszkhasználat továbbra is kötelező marad többek között az üzletekben és a közlekedési eszközökön is, addig az üzleteket, éttermeket és kulturális helyszíneket látogatók számát érintő egyéb korlátozások megszűnnek.

A klubok és diszkók újra kinyithatnak, míg a közintézményeknél megszűnik a távmunka – közölte a kabinet.

Morawiecki azt mondta: egyre több ország oldja fel a korlátozásokat, miközben az embereket az oltásra ösztönzik.

Az országban szerdán 20 456 új fertőzöttet és 360 halálos áldozatot regisztráltak.

A lengyel egészségügyi minisztérium adatai szerint a járvány kezdete óta több mint 110 ezer fertőzött halt meg. A felnőtt lakosság közel 66 százaléka kapott meg minden oltást, ami az egyik legalacsonyabb oltottsági arány az országai között.

A kórházak is visszatérhetnek a járvány előtti működésre

Leszálló ágban van az omikron vírusvariáns okozta járványhullám Lengyelországban, ezzel párhuzamosan növekszik a lakosság immunitása is, részben az oltási kampánynak, részben a tavaly novemberben felbukkant mutáció magas fertőzőképességének köszönhetően – közölte Waldemar Kraska. A lengyel egészségügyiminiszter-helyettes szerint ezért itt az ideje, hogy csökkentsék a koronavírusos betegek számára fenntartott ágyakat a kórházakban. Újraindítják a nem életmentő egészségügyi beavatkozásokat és a járóbeteg-rendelést is. 

A lengyel egészségügyi tárca vezetője, Adam Niedzielski elmondta:

a kormány visszavonja a munkáltatóknak korábban tett ajánlását, hogy a munkavállalókat távmunkában foglalkoztassák. Jövő hónap elejétől a dolgozók visszatérhetnek munkahelyeikre. 

A csaknem két éve bevezetett utazási, illetve gyülekezési korlátozásokat is megszüntetik jövő hónap elejétől. Az eredetileg február végéig elrendelt távoktatást már a hét elején eltörölték Lengyelországban, a fertőzötteknek előírt kötelező karantént pedig hét napra rövidítették le. Az igazolt Cvid-fertőzöttek karantén-kötelezettsége március elseje után is megmarad.