Jim Watson, Ottawa polgármestere szükségállapotot hirdetett vasárnap, miután a kamionos tüntetők eddig példátlan módon 10 napja tartják lezárva kanadai főváros központjának nagy részét – írja a Reuters.

„Az intézkedés tükrözi azt a súlyos veszélyt és fenyegetést, amelyet a lakosság biztonságára jelentenek a folyamatban lévő tüntetések, és rávilágít arra, hogy más joghatóságok és kormányzati szintek támogatására van szükség” – mondta közleményében.

Watson, aki a nap elején arról panaszkodott, hogy a tüntetők többen vannak, mint a rendőrök, és uralják a helyzetet, nem árult el részleteket az általa elrendelhető további intézkedésekről.

A „Freedom Convoy” Kanada határon átnyúló kamionosokkal szembeni kötelezettsége elleni fellépésként indult, de általános tiltakozássá vált a korlátozások és Justin Trudeau miniszterelnök kormánya ellen.

Fotó: Adrian Wyld / AP / MTI

A hatóságok hathatós reakcióját hiányoló lakosság haragja közepette az ottawai rendőrség elrendelte néhány tüntető egyik helyről a másikra való áthelyezését, és új barikádokat állított fel vasárnap, mondván, hogy „pénzügyi, digitális, gépjármű-nyilvántartási bizonyítékokat gyűjtenek... és egyéb bizonyítékokat”, amelyeket fel fognak használni a nyomozás keretein belül.

Azt is bejelentették, hogy drasztikus intézkedéseket fognak hozni azokkal szemben, akik a belváros utcáit lezáró több száz nagy teherautó ellátására tartályokat próbálnak szállítani. A konvoj szervezői azt mondják, addig nem indulnak el, amíg az oltási kötelezettséget ki nem vezetik.

Marco Mendicino kanadai közbiztonsági miniszter kijelentette, hogy a kormány nem hátrál meg. „A 2021-es választásokon a védőoltások és az oltások kérdését szavazólapokra tesszük, és egyszerűen beváltjuk az ígéretünket, amelyet a kanadaiak túlnyomó többségének támogatásával tettünk” – mondta a televíziónak.