Május elsejéig két oltással érvényesek maradnak a védettségi igazolványok, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Eddig február 15. volt ez a dátum.

Egy korábbi kormányzati bejelentés szerint a védettségi igazolványok február 15-től oltási igazolvánnyá alakultak volna át, melyet azok kaptak volna meg, akiknek a második oltása óta nem telt el hat hónap, vagy felvették a harmadik oltást.

Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

A koronavírussal kapcsolatos kormányzati tájékoztató portál adatait figyelembe véve fél évvel ezelőtt körülbelül 5,2 millióan voltak azok, akik megkapták a védőoltás mind a két adagját. A harmadik dózist felvevők száma pedig a legfrissebb, csütörtök reggeli adatok szerint 3,7 millió fő.

Ez alapján 1,5 millióan lehetnek azok, akik több mint fél éve vették fel a második oltást, de a harmadikat még nem.

Mivel a harmadik oltást négy hónappal a második után fel lehet venni, ezért ez a szám ennél magasabb is lehet, ráadásul tovább nőhet azokkal, akik az elkövetkező időszakban futnak ki a második oltás utáni határidőből, hiszen időközben a kétszer oltottak száma 6 millió fölé emelkedett.