Már az asztalon van az Oroszország elleni szankciókat tartalmazó paksaméta – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, miközben egyre fokozódik a feszültség Kelet-Ukrajnában – számolt be a CBNC.

Az EB-elnök példaként az energetika terén alkalmazott szankciókat emlegette, mint lehetséges választ arra az esetre, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát. Kérdésre válaszolva elmondta: a szankciók a legnagyobb orosz vállalatot, a világ legnagyobb földgázkitermelőjének számító Gazpromot is célba vehetik. Von der Leyen szerint nem fenntartható az oroszországi gázfüggősége. A Gazprom felel az uniós ellátás 40 százalékért.

Ursula von der Leyen Fotó: Johanna Geron

Januárban már javítottunk az arányokon, soha nem importáltunk még gázt Európába más forrásokból, így akkor is biztosított az európai gázellátás a télen, ha Moszkva esetleg a gázcsapokat elzárásával fenyeget, vagy esetleg el is zárja azokat

– mondta von der Leyen.

Mario Draghi olasz miniszterelnök szerint ugyanakkor óvatosan kell rángatni az oroszlán bajszát, hiszen Oroszország az unió legnagyobb energiaellátója, éppen ezért azt javasolja, hogy a szankciók ne terjedjenek ki az energia területére.

Von der Leyen ugyanakkor emlékeztetett, hogy az uniós gázimport a Kremlnek is létfontosságú, hiszen az orosz költségvetés jelentős részét az ebből keletkező bevétel teszi ki. Igyekezett megnyugtatni Draghit, hogy az unió részeként Olaszország energiaellátása is biztosított.

A hazai energiaellátást nem veszélyeztetik a kelet-ukrajnai harcok

A péntek esti, luhanszki energiavezetéket ért robbanás nem befolyásolja az európai, így a hazai energiaellátást sem – derült ki a legfrissebb hírekből.

Az Ukrajna irányába tett lehetséges orosz támadásról von der Leyen azt mondta:

bíznak a konfliktus diplomáciai úton történő rendezésében, de felkészültek a legrosszabbra.

Joe Biden amerikai elnök pénteken arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő úgy döntött: a következő napokban megtámadja Kijevet.

Lavrov szerint Ukrajna megsérti a minszki egyezményt, a Lufhansa is felfüggeszti járatait– cikkünk frissül

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok vezetői szombat reggel általános mozgósítást jelentettek be, az ukrán hadsereg és a szakadárok egymást hibáztatják a tűzszünet megsértéséért. Egy ukrán katona az összetűzések első halálos áldozata.