Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem mondta le hivatalos programját, és Németországba utazik, hogy részt vegyen a müncheni biztonsági konferencián – áll a Reuters által idézett hivatalos közleményben. Zelenszkij találkozik Kamala Harris amerikai alelnökkel, és új felhívást intéznek Oroszországhoz, hogy hagyjon fel fenyegető magatartásával. Pénteken Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatóján azt mondta nem lenne bölcs dolog ilyen helyzetben elhagyni az országot

Az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai szeparatista vezetők teljes katonai mozgósítást hirdettek szombaton, egy nappal azután, hogy elrendelték a nők és gyermekek menekülését Dél-Oroszországba, mert szerintük az ukrán hadsereg támadásra készül ellenük. Az ukránok ezt tagadták, ahogy az oroszok is számos alkalommal, hogy Ukrajna lerohanására készülnek. Az összetűzések eközben egyre gyakoribbá válnak. Már halálos áldozatuk is van, egy ukrán katona.

Fotó: AFP

Az ukrán hadsereg szombaton közölte, hogy délelőtt 12 tűzszünetsértést regisztráltak az oroszbarát szakadárok részéről, az elmúlt 24 órában pedig összesen 66 ilyen eset történt. A szeparatista hatóságok arról is beszámoltak, hogy szerintük szombaton több falut is ágyúztak az ukrán erők, nehéztüzérséget is bevetve. Mindkét fél rendszeresen a tűzszünet megsértésével vádolja egymást.

A Kreml megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap telefonbeszélgetést folytat francia kollégájával, Emmanuel Macronnal. Macron szombaton előbb Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel fog egyeztetni.

A hétfői eseményeket ebben a cikkünkben követheti. 

Újabb katona halt meg, sérültekről is beszámoltak

17: 39 A reggeli után, délután egy második ukrán katona haláláról számoltak be, aki szombaton a kelet-ukrajnai fronton vesztette életét – írja az AFP. Több mint egy hónapja ezek az első halálesetek az ukrán hadsereg körében. Négy katona is megsérült, őket kórházba szállították – áll a hadsereg közleményében, amelyben az állítólagos érvényben lévő fegyverszünet 70 alkalommal való megsértésével vádolják a szakadárokat.

Ukrajna menetrendet kér a NATO-hoz való csatlakozásra

17:35 Ukrajna "tiszta" menetrendet követel a NATO-tagsághoz - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Münchenben, hangsúlyozva, hogy országa "Európa pajzsa" az orosz hadsereggel szemben. „Nagyra értékelünk minden segítséget, de mindenkinek meg kell értenie: ezek nem jótékonysági hozzájárulások, amelyeket Ukrajnának kellene kérnie (...) Ez az Ön hozzájárulása Európa és a világ biztonságához. Ahol Ukrajna volt a pajzs nyolc éve” – mondta. Zelenszkij sürgette a résztvevőket, hogy ne várjanak addig a szankciókkal Moszkva ellen, amíg az oroszok támadást indítanak, és azt mondta, a jóslatok a támadás időpontjáról - mint amilyet pénteken Joe Biden amerikai elnök tett - ártanak Ukrajna gazdaságának és megrémítik a lakosságát.

Az európai országok távozásra szólítják állampolgáraikat

17:30 A német külügyminisztérium arra kérte a német állampolgárokat, hogy haladéktalanul hagyják el Ukrajnát, tekintettel az ország orosz inváziójával kapcsolatos félelmekre – írja a The Guardian. Franciaország is azt tanácsolja állampolgárainak, hogy most hagyják el Ukrajnát, és felszólítja az ország legkeletibb területein élőket, hogy „késlekedés nélkül” távozzanak. "Minden francia állampolgárnak ajánlott az ország elhagyása, ha nincs jó oka az ukrajnai tartózkodásnak" - áll a francia diplomácia szombaton frissített utazási tanácsában. Az elmúlt napokban lényegén már minden európai ország hasonló felszólításokkal élt

Videót osztott meg az ukrán hadsereg

17.15 Az ukrán hadsereg nyilvánosságra hozott egy felvételt egy határátkelőn történő detonációról.

16.39 A Lufthansa hétfőtől február végéig felfüggeszti az ukrajnai járatait. A holland KLM légitársaság már szombaton közölte, hogy azonnal leállítja az ukrajnai repülést.

Páholyból nézte a hadgyakorlatot Putyin

15.20 Ballisztikus rakétákkal és manőverező robotrepülőgépekkel végzett szokásos éves gyakorlatot hajtott végre szombaton az orosz hadsereg, valamennyi eszköz eltalálta a kijelölt célpontokat – közölte honlapján a Kreml.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője arról tájékoztatott, hogy a hadgyakorlatot, amelynek az indítására Vlagyimir Putyin adott utasítást, az orosz elnök mellett Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő is a Kreml szituációs terméből követte figyelemmel. Lukasenka pénteken érkezett Moszkvába, hogy orosz hivatali partnerével tárgyaljon. A gyakorlaton Kinzsal és Cirkon nevű hiperszonikus rakétákat is indítottak.

A hadászati gyakorlatot pénteken jelentette be az orosz védelmi minisztérium, amely közölte, hogy azon az orosz légi- és űrerő, a déli katonai körzet, a hadászati rakétaerő, az Északi Flotta és a Fekete-tengeri Flotta erői és eszközei vesznek részt.

Arra a kérdésre, hogy a gyakorlatot nem kellett volna-e elhalasztani a nemzetközi feszültségre való tekintettel, Peszkov pénteken azt mondta, hogy jelenleg egy sor hadgyakorlat folyik, amelyek a szakértők és a külföldi országok számára „teljesen átláthatóak”, ezért szerinte senkinek sincs oka aggodalomra 

Moszkva teljesíthetetlen követeléseket támaszt

14.20 Moszkva szándékosan támaszt teljesíthetetlen követeléseket a NATO-val szemben – jelentette ki szombaton Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).

Stoltenberg úgy vélte, jelenleg a legnagyobb veszélyt a nagyarányú katonai mozgósítás és a háborús retorika elegye jelenti, melynek révén az orosz vezetés teljesíthetetlen elvárásokat támaszt a NATO felé, majd katonai következményekkel fenyegetőzik. Stoltenberg az alapvető európai értékek és az európai biztonság elleni nyílt támadással vádolta Moszkvát, és hangsúlyozta, hogy a NATO tagországai teljes mértékben elkötelezettek egymás védelmében.

„Bár Moszkva megpróbálja visszaforgatni a történelem kerekét azáltal, hogy újrateremtené a Szovjetunió idején fennálló befolyási övezetét, a NATO-tagországok egységesek, és minden szükséges lépést megtesznek a saját és szövetségeseik védelmében” – mondta a főtitkár.

Lavrov szerint Ukrajna megsérti a minszki egyezményt

13:38 Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telefonbeszélgetést folytatott francia kollégájával, Jean-Yves Le Driannal, és a Bloomberg beszámolója szerint azzal vádolta Ukrajnát, hogy az megsérti a minszki egyezményt a donbaszi, mégpedig Berlin és Párizs asszisztálásával. Eközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Münchenben Boris Johnson brit miniszterelnökkel találkozott és "közös lépésekről egyezett meg". 

Ez "a történelem egy nagyon veszélyes pillanata... egy európai háború szélén állunk" - mondta közös sajtótájékoztatójukon Johnson.

Ukrajna nem hagyja provokálni magát

13:04 Ukrajna nem válaszol a donbaszi provokációkra és továbbra is kizárólag diplomáciai úton keresi a megoldást – írta az Instagramon Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki részt vesz a mai müncheni biztonsági konferencián.

Oroszország megkezdte az atomhadgyakorlatot

12:50 Oroszország stratégiai atomrakéta erői hadgyakorlatba kezdtek – jelentette a Reuters. A Bloomberg jelentése szerint Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök együtt figyelik a hadgyakorlatot a Kremlben felállított központból.

Az USA alelnöke szerint erőszakkal nem lehet megváltoztatni a határokat

12.20 Kamala Harris megerősítette, hogy a szövetségesek példátlan gazdasági szankciókat készítettek elő, megjegyezve, hogy azok az orosz pénzintézeteket és kulcsfontosságú iparágakat veszik célba. Az amerikai alelnök beszédet mond a müncheni biztonsági konferencia küldötteihez. Európa biztonsága ismét veszélyben van – mondta a második világháború óta a legsúlyosabb konfliktusra utalva. Hozzátette: „egyetlen állam határait sem lehet erőszakkal megváltoztatni.”

A diplomáciában bízik de nem naiv Scholz

11.40 Olaf Scholz német kancellár a müncheni konferencián azt mondta, hogy a nyugati vezetők készek mindent megtenni diplomáciailag, és készek tárgyalni, de „naivitás” nélkül. Twitter üzenetében az írta, hogy „maradjunk együtt, mint barátok és szövetségesek. Csak a cselekvőképes Európa marad vonzó partnere az Egyesült Államoknak, mint értékrendbeli legközelebbi barátjának és partnerének.”

A magyar ellátást nem érinti a vezetékrobbanás

10.54 A robbanás a luganszki vezetékben – amelyet a RIA Novosztyi hírügynökség Barátság vezetékként nevezett meg tegnap – a mai jelentések szerint nem befolyásolja a magyarországi energiaellátást, mivel az érintett vezetéket nem használják tranzitra. A Reuters Szerhij Makogont, az ukrán tranzit gázvezeték-hálózatot üzemeltető cég fejét idézi, aki Facebook oldalán közölte: a feszültséggel sújtott régióban nincsenek orosz gázt Európába szállító vezetékek, és az európai tranzitszállítások zavartalanok.

Orosz területen is robbanás történt

10.25 Az orosz RIA Novosztyi hírügynökség szerint szombat hajnalban orosz területen is felrobbant egy lövedék, 300 méterre Mitjakinszkaja falutól. Sérülés nem történt.

Ukrajna: semmi közünk hozzá

10.20 Az ukránok visszautasítják az orosz vádat, amely szerint köze lenne a gázvezeték felrobbantásához – számolt be a Bloomberg. „Ukrajnának nincs köze a Luhanszk közelében futó gázvezeték felrobbanásában, mivel 2014 óta nincs is ellenőrzése felette. Meggyőződésünk, hogy Ukrajnának semmi köze ahhoz, ami jelenleg a gázvezetéknél történik” – mondta Jurij Vitrenko a Naftogaz elnöke, aki megerősítette: a vezetéket még 2014-ben leválasztották Ukrajna egységes gázszállító rendszeréről, és nem használják az ország gázellátására.

A robbanás nincs hatással az ellátásra

10.00 Moszkva és Kijev természetesen máshogy tálalja a kelet-ukrajnai szeparatisták által ellenőrzött Luhanszk közelében futó gázvezetékben bekövetkezett robbanást. Az orosz állami média megjegyzi, hogy a detonáció nem befolyásolja az orosz gázexportot. Más médiaforrások szerint a robbanás a Barátság gázvezetéket célozta, amelyen keresztül Európát látja el gázzal, és amely valójában nem is érinti luhanszki térséget. A vezetékeket kezelő állami cég közölte, hogy a tüzet gyorsan eloltották. Közben a szakadárok és az ukrán hadsereg közötti tűzszünetet figyelő EBESZ megnövekedett akciókról számolt be a demarkációs határ mentén.

Meghalt egy ukrán katona

8.59 Az ukrán hadsereg közlése szerint Kelet-Ukrajnában szombaton reggel életét vesztette egy ukrán katona a szeparatisták tüzérségi támadásában.

Amerikai döntésképtelenség

Pénteken az amerikai kongresszus a fogadkozások ellenére sem fogadta le „minden szankciók anyját” Oroszország ellen, mert a Demokraták és Republikánusok nem tudtak róla megegyezni – jelentette a New York Times. Az utóbbiak már azelőtt büntetnék Moszkvát, hogy az oroszok lerohannák Ukrajnát, az előbbiek nem. Szankciók helyett a szenátorok dörgedelmes levélben ítélték el Vlagyimir Putyin elnök „provokatív” politikáját.