Az orosz-ukrán háború legfontosabb pénteki eseményei

  • Putyin közölte békefeltételeit
  • A Burger King képtelen bezáratni üzleteit Oroszországban
  • Lvivet is támadják már az oroszok, a város kulcsfontosságú Ukrajnának
  • Újabb leminősítés Oroszországnak
  • Az OTP fontolóra veszi az orosz piac elhagyását
  • Az orosz külügyminiszter szerint megtámadhatják a fegyverszállítmányokat
  • Az orosz jegybank nem emelt az alapkamaton
  • Az ukrán elnök bízik a gyors EU-elbírálásban
  • Kissé csökkent a menekültek száma
  • Moszkvában a Krím elcsatolását ünneplik
  • Lengyelország intézkedéscsomaggal védekezik a szankciók ellen
  • Putyin százezer híve előtt beszélt Moszkvában
  • Bidennel egyeztetett  kínai elnök
  • Nem halad az orosz invázió
  • Magyarország adományokkal segít
  • Zelenszkij szerint sorra foglalják vissza a településeket
  • Mikolajivot súlyos csapás érte

Mikolajivot súlyos csapás érte

21:56 Egy helyi parlamenti képviselő beszámolója szerint több rakéta is becsapódott Mikolajiv városában, egy támaszpontot céloztak az oroszok. A helyszínen több tucatnyian vesztették életüket. Az ukrán erők még védik a települést, amely stratégiai fontosságú szerepet tölt be Odessza védelmében. 

Az ukrán légierő még üzemel

21:28 Az ukrán vadászgépek fele még mindig harcképes a Pentagon szerint. A háború előtti 105 gépből az amerikaiak szerint 56 bevethető még jelenleg is. 

Schwarzenegger videója rést ütött Putyin internetes vasfüggönyén

21:00 Arnold Schwarzenegger csütörtökön közzétett videója az egyik felkapott téma lett az orosz keresőoldalakon is, gyakorlatilag átütötte a szigorú orosz cenzúrát is. 

Megérkeztek az orosz űrhajósok 

20:37 A Reuters hírügynökség közlése szerint a pénteken fellőtt három orosz kozmonauta szerencsésen megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra. A háború ellenére az űrben folytatódik az orosz-amerikai együttműködés. 

Macronnal is egyeztetett Putyin

20:17 A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin este Emmanuel Macron francia elnökkel is eszmecserét folytatott. A telefonbeszélgetés során áttekintették a Moszkva és Kijev közötti tárgyalások előrehaladását. Macron aggályaira reagálva Putyin hangsúlyozta, hogy az általa "ukrajnai különleges hadműveletnek" nevezett háborúban az orosz fegyveres erők mindent elkövetnek a civilek életének megóvása érdekében.

Kijev környékén ellentámadásba lendültek az ukránok

19:10 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki videoüzenetében azt mondta, hogy az Ukrajna elleni teljes körű háború kezdete óta mostanáig az ukrán erők Kijev megyében több mint harminc települést foglaltak vissza, amelyeket ideiglenesen megszálltak az orosz csapatok. Mariupolban viszont a helyi polgármester szerint már a város közepén folyik öldöklő csata, tankokkal és gépfegyverekkel lövik egymást a harcoló felek. 

Fotó: Miguel A. Lopes

London szerint is háborús bűnös Putyin

18:05 A brit egészségügyi miniszter, Sajid Javid is háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, visszhangozva Joe Biden amerikai elnök korábbi szavait. Javid szerint Putyint felelősségre kell vonni az Ukrajnában elkövetett tettek miatt. 

Elhunyt a híres ukrán balett-táncos

17:34 Meghalt 43 éves korában Artem Dacisin vezető ukrán balett-táncos, miután mintegy három hete megsebesült a Kijev elleni orosz támadásokban - írta a BBC hírportálja. Az Ukrán Nemzeti Opera korábbi szólótáncosa kórházban hunyt el pénteken - mondta el Tatjana Borovik, a művész egy barátja, aki Facebook-bejegyzésében fájdalmát fejezte ki.

Magyarország adományokkal segít

17:02 Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik, összesen 600 millió forint értékben 1000 tonna segélyt szállítanak Kárpátaljára - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a közmédiának pénteken, csapi látogatásáról beszámolva.

Képtelenek előrébb haladni az oroszok

16:37 Nem sikerült újabb területeket elfoglalniuk pénteken sem az orosz támadóknak, a legtöbb helyszínen megtorpant az invázió – ezt az al-Dzsazíra hírügynökség közölte az ukrán helyettes védelmi miniszterre hivatkozva. Hanna Maljar közlése szerint az oroszoknak üzemanyag-ellátási, élelmezési és kommunikációs problémáik vannak, ez is hátráltatja az inváziójukat. 

Kifakadtak Lavrovra az ukránok

16:34 Egyaránt bírálta Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek az ukrán-orosz tárgyalásokon tanúsított hozzáállását Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, a kijevi tárgyalóküldöttség tagja és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteken megjelent sajtónyilatkozataikban.

Kína sem akar mélyebb konfliktust

15:35 Joe Biden amerikai elnökkel egyeztetett telefonon Hszi Csin-ping kínai államfő. A beszélgetésen a kínai állami média szerint az is elhangzott Hszi szájából, hogy senkinek sem áll érdekében egy elmélyülő konfliktus Ukrajnában. A kínai elnök leszögezte: a béke és a biztonság a legnagyobb érték a nemzetközi diplomáciában. 

Furcsaságok történtek Putyin „élő” beszéde alatt

14:55 A Reuters hírügynökség és több nyugati újságíró szerint is véletlenül megvágták Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólag élőben adott beszédét péntek délután Moszkvában. Az orosz elnök a Krím elcsatolását ünnepelte több mint százezer szimpatizánsával, akik rocksztárként fogadták a politikust. 

Rengetegen lehetnek még a romok alatt

14:35 Az ukrán hatóságok szerint több mint ezer ember volt a lebombázott Mariupoli színházban. Eddig viszont csak 130 embert tudtak kimenteni a romok alól, több százan rekedhettek még benn. 

Óriási ünneplést tartanak Moszkvában

13:52 Óriási ünneplést tartanak péntek délután Moszkvában, a Luzsnyiki stadionban, ahol a Krím nyolc évvel ezelőtti elcsatolásáról emlékeznek meg kormánypárti emberek. Nyugati újságírók szerint több állami vállalatnál is kötelezővé tették a részvételt. 

 

Putyin-ellenes pajzsot vetnek be a lengyelek

13:46 Az csökkentését, a munkahelyek védelmét és a lengyel cégek támogatását célzó, "Putyin-ellenes pajzsnak" nevezett gazdasági intézkedéscsomagot jelentett be pénteki sajtókonferenciáján Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A varsói miniszterelnöki hivatalban rendezett sajtóértekezleten Morawiecki elmondta: a csomaggal a kormány az ukrajnai háborúval összefüggő jelentős gazdasági megrázkódtatásokat és problémákat akarja megelőzni.

Nem mehetnek a VB-re az oroszok

13:40 Elutasította a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az orosz labdarúgó szövetség kérését, melynek értelmében az oroszok azt szerették volna elérni, hogy függesszék fel a válogatott kitiltását a világbajnoki pótselejtezőkről. Oroszország csütörtökön játszott volna Lengyelország ellen. 

Lelassult az ukrán menekültek áradata

13:02 Lassulást érzékeltek az ENSZ illetékesei az Ukrajnából menekülők áradatában, de a folyamat bármikor felgyorsulhat, amennyiben a harcok átterjednek az ország nyugati részére is – írja a Reuters. Pénteken Lviv városát már több rakétatámadás is érte. A jelenlegi adatok szerint 3,27 millió ember hagyta el eddig Ukrajnát a háború kirobbanása óta. Több százezren közülük Magyarországra érkeztek. 

Fotó: Wojtek RADWANSKI / AFP

Zelenszkij bízik a gyors EU-csatlakozásban

12.56 Volodomir Zelenszkij bízik benne, hogy gyorsan elbírálja az Ukrajna csatalkozási kérelmét és a következő hónapokban áttörés jöhet az ügyben. Az ukrán elnök az Európai Bizottság vezetőjével, Ursula von der Leyennel egyeztetett erről pénteken. 

Nem változtatott az alapkamaton az orosz jegybank

12:36 Az orosz központi bank pénteki monetáris ülésén a várakozásoknak megfelelően 20 százalékon tartotta az irányadó kamatlábat, hivatkozva arra, hogy február végi rendkívüli, 115 bázispontos emelés hozzájárult a pénzügyi stabilitás fenntartásához. A részletekről itt olvashat. 

Lavrov a fegyverszállítókat fenyegeti

11:25 Katonai célpontnak tekint Oroszország minden Ukrajnának szánt fegyverszállítmányt – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken. A politikus szavait a Nexta híroldal közölte. Egyelőre nem tudni, hogy az oroszok a szállítmányokat Ukrajnában, vagy már előtte is megtámadnák. 

 

Putyin szerint Kijev nem akar békét

11:10 Kijev minden eszközzel akadályozza a békekötés tető alá hozását - ezt mondta Olaf Scholz német kancellárnak Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki telefonbeszélgetésük során. A Guardian a Kremlre hivatkozva közölt részleteket a beszélgetésből. Azt írják: Moszkva kész lenne a megállapodásra. 

Az OTP megfontolja oroszországi kivonulását

10:52 Közlemény jelent meg az OTP Bank weboldalán, amelyben a pénzintézet vezetése az orosz-ukrán háborúra és annak piaci következményeire reagált. Azt is mérlegelik, hogy szükség van-e további változtatásokra az OTP csoport oroszországi jelenlétével kapcsolatban. Minden lehetséges döntést számba vesznek, ezek között elemzik az orosz piac esetleges elhagyásának feltételeit és következményeit is.

Felmond, de menedéket nem kér a TV-ben tiltakozó orosz újságíró

9:58 Felmondott az az orosz műsorvezető, aki élő adásban tiltakozott a háború ellen. Emiatt bíróság elé is állt, de ennek ellenére nem akar elmenekülni Oroszországból.

Leminősítették Oroszországot

8:53 Az Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő negatív kilátás mellett CCC-ről egy fokozattal CC-re rontotta le Oroszország hosszú lejáratú szuverén devizaadósság-kötelezettségének az osztályzatát.

Öt ok, amiért Lviv kulcsfontosságú az ukránoknak

7:45 Pénteken elérte a közvetlen háború a nyugat ukrajnai Lvivet (Lemberget). A CNN összeszedte, mely az az öt fő ok, amiért kulcsfontosságú Ukrajnának a nagyváros megtartása. 

  • Helyszín: mindössze 70 kilométerre található Lengyelországtól, így Ukrajna nyugati kapuja.
  • Menekültek: az elmúlt hetekben több százezer menekült zsúfolódott itt össze.
  • Logisztika: a város és környéke stratégiai fontosságú szerepet játszik a fegyverszállítmányok keletre juttatásában.
  • Kultúra: Lviv történelmi belvárosa UNESCO védelem alatt áll, múzeumai az egyik legfőbb kulturális központja az országnak.
  • Átmeneti bázis: Kijev után ez a város lett számos ország nagykövetségének és vállalatának új ukrajnai központja.
Fotó: -

Ünnepelt kijevi színésznő is az áldozatok között

7:41 A színházi és filmes szerepeiről ismert Okszana Svetsz egy Kijevet érő orosz rakétatámadás áldozata lett, miután egy lakóépületet talált el a támadók egyik lövedéke. 

Tűzoltó vesztette életét Harkivban

7:37 Két tűzoltó megsérült, egy később a kórházban életét is vesztette azok közül, akik egy rakétatámadásban kigyulladt bevásárlóközpontot oltottak épp Harkivban - közölték ukrán hatóságok. Az oltás közben azonban újabb rakéta csapódott be közéjük. 

Moszkva: vegyi fegyvereken dolgozott Ukrajna

7:14 Oroszország szerint Ukrajna területén biológiai fegyverek komponenseit hozták létre - jelentette ki Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegyi és biológiai védelmi erőinek vezetője csütörtökön Moszkvában. 

Robbanások Lvivben

6:48 Három nagy erejű robbanás rázta meg a nyugat-ukrajnai nagyvárost, Lvivet (Lemberget) a Reuters hírügynökség értesülései szerint. A BBC úgy tudja, a repteret támadhatták rakétákkal az oroszok. 

A Burger King orosz partnere kitart

6:15 Nem hajlandó bezárni oroszországi üzleteit a Burger King orosz partnere. A gyorsétteremlánc lassan az egyedüli nyugati nagyvállalatként továbbra is kitart a szankciókkal sújtott országban. Igaz, a cég központja már kérte az orosz partnert a bezárásra, de az nem hajlandó erre. 

Magyarország segít a bajbajutottaknak

6:02 Magyarország képes arra, hogy minden bajbajutottnak segítséget nyújtson - erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Kisvárdán az ukrajnai háború elől menekülőket fogadó magyar hatóságok, intézmények ellenőrzése során.

Fotó: HANDOUT

Putyin közölte békefeltételeit

5:55 Vlagyimir Putyin orosz elnök török kollégájával beszélt telefonon. A háborút indító Putyin a BBC cikke szerint közölte Recep Tayyip Erdogannal, hogy milyen feltételek mellett hajlandó békét kötni Ukrajnával. Putyin két fő kategóriát határozott meg. Az első fő feltételei között van, hogy Ukrajna legyen semleges és ne csatlakozzon a NATO-hoz, adja fel fegyverkezését, hozzon törvényt az orosz nyelv védelméről és ítélje el a neonácizmust. A másik kategória pedig Donbasz és a Krím státuszára térne ki. A BBC szerint főleg ez utóbbiakkal lehet majd probléma a tárgyalások során. 

Akár tízmillióan is elmenekülhetnek Ukrajnából

Itt olvashat a háború csütörtöki eseményeinek legfontosabb történéseiről.