Vlagyimir Putyin elnök egyik veterán megbízottja, Anatolij Csubajsz lemondott az Ukrajnával szemben indított miatt, és már el is hagyta Oroszországot – közölte a Reuters. A Kreml megerősítette, hogy Anatolij Csubajsz önszántából mondott le.

Csubajsz kulcsfontosságú szerepet vállalt Borisz Jelcin 1990-es évekbeli gazdasági reformjainak kidolgozásában, és Putyin főnöke volt a leendő elnök első Kreml-beli munkahelyén. Putyin alatt vezető üzleti és politikai pozíciókat töltött be, legutóbb pedig a Kreml nemzetközi szervezetekhez delegált különmegbízottja volt. Egyelőre nem tudni, hol tartózkodik.

Anatolij Csubajsz Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images

 

Elakadt az orosz előrenyomulás, átszerveződnek a csapatok

Négy hete tart a háború, amely Ukrajna 44 millió fős lakosságának negyedét már elűzte otthonából, de Oroszországnak eddig egyetlen ukrán nagyvárost sem sikerült elfoglalnia, miközben a nyugat szigorú gazdasági szankciókkal sújtotta őket.

Az orosz erők súlyos veszteséget szenvedtek, miután Kijevet mindeddig nem sikerült bevenniük és a kormány megbuktatására tett kísérlet is kudarcba fulladt. A legtöbb fronton elakadt az orosz előrenyomulás, emellett ellátási gondokkal és heves ellenállással szembesülnek. Emiatt a városokat kezdték el bombázni, ami hatalmas pusztítást és rengeteg civil halálát okozta.

Moszkva állítása szerint a "különleges hadművelet" a tervek szerint halad, és továbbra is tagadja, hogy civileket célozna. A legsúlyosabban érintett város az orosz erők által teljesen körülzárt déli kikötőváros, Mariupol, ahol a háború kezdete óta több százezer ember húzta meg magát, miközben folyamatosak a bombázások és az élelmiszer-, víz- és hőellátás is elakadt.

Több mint egy hete az újságírók sem tudtak tudósítani a város ukrán ellenőrzés alatt álló részeiből, és ez idő alatt Oroszország  egy színházat és egy művészeti iskolát is bombázás alá vett. Oroszország továbbra is tagadja, hogy célba vette volna ezeket az épületeket.

Joe Biden először utazik Európába a háború kezdete óta

Joe Biden amerikai elnök szerdán Európába repül a rendkívüli csúcstalálkozójára. A vezetők várhatóan csütörtökön további szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben, bizonyos források szerint az amerikai csomag az orosz parlamenti képviselőket célzó intézkedéseket is tartalmazna.

Lengyelország – Moszkva további elszigetelése érdekében – bejelentette, hogy 45 orosz diplomatát kiutasít az országból. Az elmúlt napokban több más kelet-európai ország is hasonló lépéseket jelentett be, bár közel sem ekkora mértékben.

'Nincs hová mennünk'

Az ukránok számára az élet folytatódik a könyörtelen bombázások ellenére. Harkivban egy szülészeti klinika a pincébe költöztette a betegeit, hogy biztonságban tudhassa őket. Távolabb, a déli Mikolajiv kikötővárost az orosz erők az elmúlt 10 napban megpróbálták megrohamozni, de eddig sikertelenül.

Úgy gondolom, a háború hamarosan véget ér, és úgy élhetünk, ahogy korábban. Remélem, a gyermekeinknek nem kell megtapasztalniuk ezeket a szörnyűségeket, és minden rendben lesz

 – mondta egy helybéli kismama. 

Az eddigi veszteségek ellenére Oroszország még mindig reménykedik abban, hogy további előnyökre tud szert tenni a csatatéren, különösen Mariupol területén, amelyet Moszkva az oroszok által támogatott szakadároknak akar átadni.

A brit védelmi minisztérium hírszerzése szerint 

az egész észak-ukrajnai csatatér mozdulatlan, a megszállók láthatóan megpróbálnak újraszerveződni.

Eközben Ukrajna keleti részén az ukrán erők bekerítésének reményében az oroszok megpróbálták összekötni a Mariupolnál lévő csapatokat a Harkivnál állomásozókkal, míg délnyugaton Mikolajiv városát megkerülve igyekeznek előrenyomulni Ukrajna legnagyobb kikötője, Odessza felé. Az éjszaka folyamán más városokban is szórványos lövések voltak, két civil meghalt Mikolajiv térségében, Csernihiv térségében pedig egy híd semmisült meg. Kijev két kerületében lakóépületeket és egy bevásárlóközpontot értek találatok, amelyek legalább négy embert megsebesítettek.