Roman Abramovics milliárdos orosz üzletember és az ukrán békedelegáció két tagja is mérgezési tünetekről számolt be a kijevi tárgyalás után.

– írja a The Wall Street Journal.

A mérgezés tünetei a következők voltak:

vörös szem, szűnni nem akaró, kínzóan fájdalmas könnyezés, bőrgyulladás, viszkető hámlás az arcbőrön és a kezeken.

Fotó: GRIGORIY SISOEV

Az ominózus eset március 3-án történt, a tárgyalás után a delegáció tagjai egy kijevi lakásba távoztak, és ott tört rájuk a rosszullét, mindannyian ugyanazt érezték – írja a Daily Mail. Az esetet szakértők vizsgálják, egyelőre nehéz megállapítani, hogy a feltételezett mérgezés vegyi vagy biológiai úton történt-e, de az elektromágneses sugárzás sem kizárt.

Az ukránok az orosz vezetés keményvonalas tagjait vádolják a tárgyalódelegáció tagjainak megmérgezésével; azt mondják, a Kremlben vannak olyanok, akik bármit megtennének, hogy meghiúsítsák a tárgyalások sikerét.

Abramovics mint békekövet

Korábban az a hír járta, hogy Abramovics lehet a titkos orosz–ukrán békekövet.

Abramovics békedelegációs útja során találkozott Putyinnal és Zelenszkijjel is.

Külföldi hírforrások szerint az ukrán elnök egy nemrégiben folytatott telefonbeszélgetés során azt tanácsolta Biden elnöknek, hogy várjon még az Abramovics elleni szankciókkal, mert fontos közvetítőnek bizonyulhat az Oroszországgal folytatott béketárgyalások során.

Abramovics a közelmúltban Isztambulban is járt, és állítólag más oligarchák is felbukkantak a városban. Amíg török vizeken tartózkodnak a jachtjaik, addig lefoglalhatatlanok, ellentétben azokkal a más orosz üzletemberekhez köthető hajókkal, amelyek Olaszországban és Franciaországban kötöttek ki. Abramovics volt az egyetlen oligarcha, aki nyilvánosan kijelentette, hogy megpróbálja rávenni Moszkvát a konfliktus békés megoldására.

Térképen az útvonal:

Hiába foglalták le Abramovics kastélyát a britek s blokkolták a Chelsea eladására irányuló erőfeszítéseit. Sőt, az amerikai alapkezelők is befagyasztották a hozzá köthető eszközöket. Az orosz oligarcha mégis jelentős vagyont mentett ki, mielőtt Moszkvába menekült. A szankciókkal foglalkozó ügyvédek szerint a vagyontárgyak értékesítése munkatársaknak vagy a tulajdonjog családtagokra való átruházása csak átmenetileg késleltetheti a vagyontárgyak befagyasztását.