Az egekbe szöktek a repülőjegyárak az elmúlt napokban Oroszországban, köszönhetően a nyugati szankcióknak, az elszálló energiaáraknak és a történelmi mélységekbe zuhanó rubelnek. Az orosz jegybank emiatt már az állampolgárok devizafelvételét is korlátozta.
A háború miatt viszont egyre többen érzik úgy, hogy nincs jövőjük Oroszországban. A Moscow Times tudósítója szerint Finnország felé folyamatosak a tömött vonatok, Szentpétervárról menekül a legtöbb orosz állampolgár a rezsim elől, de az ország más részeiből is megindultak azok, akik nem akarnak Vlagyimir Putyin orosz elnök uralma alatt élni.

Sokan pedig attól tartanak, hogy statáriumot vezethet be Moszkva, korlátozva a külföldre való utazásokat.

Fotó: Sputnik via AFP

A lap a grúz kormányra hivatkozva azt írja, csak az elmúlt napokban 25 ezer orosz lépte át a határt, de a cikk szerint Jerevánba is nagyon sokan utaztak, akárcsak Kirgizisztánba, Biskekbe. A Moscow Times-nak nyilatkozó egyik ide menekült szerint azért oda mentek, mert

nem kell vízum, a jelenlegi vagyonukból is jól kijönnek, az élet olcsó és szeretik az oroszokat.

A biskeki járatok – és a helyi hotelek is – most csurig vannak, főleg, hogy ide viszonylag még megfizethető a repülőjegy, nagyjából 300 dollárba kerül csak az odaút. Az árak azonban folyamatosan emelkednek, az elmúlt napokban 20-30 százalékkal mentek feljebb a jegyárak.

Jerevánba már jóval drágábban lehet eljutni, a lap szerint 1800 dollárba kerül egy jegy Moszkvából, Dubajba pedig, ami rengeteg orosz kedvelt úti célja, már 4 ezer dollárt is elkérnek csak oda az egyre nagyobb gondokkal küszködő légitársaságok.

A Wall Street Journal cikke szerint már több tízezer orosz hagyhatta el hazáját a háború miatt. Finnországba februárban 44 ezren léptek be, egy évvel ezelőtt ez a szám még csak 27 ezer volt és várhatóan még tovább emelkedik jelentősen márciusban.