A stratégiai fontosságú dél-ukrajnai Mariupol az elsők között volt, amelyet megtámadtak az inváziós erők a háború február 24-i kitörését követően. A város elfoglalása prioritást élvez Moszkva számára, ha sikerül megszerezni Mariupolt, akkor össze lehet kötni szárazföldi úton a Donyec-medence szakadár területeit a 2014-ben annektált Krím félszigettel.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint az orosz bombázások több városnál is folytatódtak a hétvégén,

a legrosszabb a helyzet Mariupolnál, amely Podoljak szerint szőnyegbombázás alatt áll.

írta meg a CNN.

Fotó: AFP

A BBC arról ír, hogy Oroszország most már az ukrán városok lassú és módszeres elfoglalására állt át. Jack Watling brit katonai szakértő szerint az oroszok hibás taktikával indították a hadműveletet. Az inváziót több fronton kezdték meg, viszont ezeket a frontokat nem tudják egyszerre fenntartani. Valószínűleg most – amennyire tudják – átrendezik a vonalaikat, és egyszerre csak egy frontot fognak jelentősen támogatni.

Miután Mariupolt sikerül megszerezniük, valószínűleg Harkiv következik a szakértő szerint.

Az orosz morál alacsony, és kevesen vannak ahhoz, hogy egyszerre több várost is elfoglaljanak. Most az történik, hogy lassan bekerítik és kiéheztetik a településeket, miközben folytatják a bombázásokat

– fejtette ki a szakértő a BBC-nek.

Folytatódnak a béketárgyalások, a Donbasz sorsa még nem dőlt el

Joe Biden hét végi kijelentései nagy port kavartak. Törökországban újra tárgyalóasztalhoz ül az orosz és az ukrán fél.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága megerősítette Vadim Bojcsenko polgármester szavait a mariupoli válsággal kapcsolatban. Matt Morris, a szervezet szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy

a harcoló feleknek biztosítaniuk kellene a civilek evakuálását a városból. Egyértelműen ki kell jelölni egy útvonalat, amelyen keresztül az emberek elmenekülhetnek. Jelenleg semmilyen úton nem tudunk hozzáférni a városhoz.

Fotó: Viktor Antonyuk / Sputnik / Sputnik via AFP

A BBC információi szerint 170 ezren rekedtek Mariupolban (a város polgármestere 160 ezer civilről számolt be), akik pincékben bujkálva próbálják átvészelni a rakétacsapásokat élelmiszer, áram és víz nélkül.

Eközben Franciaország, Görögország és Törökország továbbra is azon dolgozik, hogy kimenekíthessék a lakosság maradékát a városból.