A Nokia mintegy 100 millió eurós tartalékot különít el az első negyedévben, hogy fedezze az orosz piacról történő kivonulásának költségeit – közölte a Reuters. A finn távközlési cég tavalyi forgalmának mindössze 2 százaléka érkezett Oroszországból; ennek a kiesését ellensúlyozni tudja a más térségekben tapasztalt megnövekedett kereslettel – írták kedden kiadott közleményükben.

Az Ukrajna elleni invázió első napjai óta egyértelmű volt számunkra, hogy oroszországi jelenlétünk fenntartása nem lehetséges – írta mikroblogján a Nokia vezérigazgatója. Pekka Lundmark Twitter-üzenetben jelentette be a cég kivonulását Oroszországból.

Fotó: DAMIEN MEYER / AFP

A Nokiában 2000 alkalmazottja volt Oroszországban; azoknak, akik az országtól távolról is el tudják végezni a munkájukat, felajánlják, hogy elköltözhetnek. A finn telekom vállalat jelezte: a szerződéses kötelezettségeinek továbbra is eleget tesz Oroszországban, azaz a helyi szolgáltatóknak továbbra is biztosítja a hálózati támogatást és az ehhez szükséges licenszeket.

A Nokia célja, hogy “biztosítsa az információk folyamatos áramlását és az internethez való hozzáférést, hogy a külső vélemények is eljuthassanak az orosz emberekhez.”

Mennek az Ericsson után

A Nokia egy nappal azután döntött a kivonulásról, hogy a Ericsson bejelentette: határozatlan időre felfüggeszti a tevékenységét Oroszországban. A svéd távközlési vállalat gyors kivonulását a háborús térségekben folytatott korábbi tevékenységével kapcsolatos botrányok is gyorsíthatták.