Szlávik János szerint a koronavírus  folyamatosan gyengül és egyre enyhébb megbetegedést okoz, ezért az a valószínű, hogy előbb-utóbb az influenzához hasonló időszakos vírussá válhat. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 csatorna csütörtöki műsorában arról is beszélt, hogy a koronavírus mutációiban főként a vírus szaporodási képessége módosul, vagyis egyre jobban terjed emberről emberre. Ezzel párhuzamosan azonban enyhül a fertőzés lefolyása.

Fotó: Matey István / Hajdú-Bihari Napló

Az oltás fontosságát aláhúzva a főorvos arról is beszélt, ma már világos, hogy két oltás nem elegendő az omikron vagy az alvariánsai ellen, tehát szükség van a harmadik dózisra is. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy mielőtt nyaralni indulnánk, érdemes ellenőrizni a célországban érvényes járványügyi szabályokat, hiszen sok országban megkövetelik a két vagy három oltást.

Szlávik emellett bizakodását fejezte ki arról is, hogy nagyon sokan kaptak már oltást a világon, és sokan vannak azok is, akik átestek a betegségen, ami azt jelenti, hogy az újabb hullám enyhébb lesz, mint az eddigiek.

Ugyanakkor a gyógyszergyártók is gőzerővel dolgoznak olyan új vakcinákon, amelyek egy esetleges hatodik hullám ellen nyújthatnak védelmet.