Közélet

Újratervezte hadigépezetét Moszkva, így már jóval hatékonyabb

Az elbaltázott, Kijev elleni hadjárat után jóval átgondoltabban támad Kelet felől Oroszország Ukrajnában, de ezzel a Nyugatot is felébresztette a sokkból.

Teljesen áttervezte menet közben az Ukrajna elleni inváziót Oroszország, miután Moszkvában rájöttek, nem tudják néhány nap alatt térdre kényszeríteni Kijevet. Emiatt is hagytak fel néhány hét után az ukrán főváros ostromával és azóta inkább az ország keleti részének elfoglalására koncentrálnak, jóval nagyobb sikerrel – írja legfrissebb elemzésében a brit védelmi minisztérium a Twitter-oldalán. 

A szombaton kiadott jelentésben az áll, hogy az oroszok jóval hatékonyabbak, mióta kizárólag egy területre koncentrálnak, jelentősen rövidítették az utánpótlási vonalaikat és a parancsnoki láncot is, vagyis az utasítások sokkal hamarabb elérnek a frontra. 

Óriási erővel támadnak az oroszok, Kijev elismerte, hogy több várost is elvesztettek

Több fronton indult meg az offenzíva, délen és keleten is sikerült előrenyomulniuk az orosz csapatoknak szerdán.

Ennek ellenére sincs könnyű helyzetben az orosz hadsereg, mert az ukránok keményen ellenállnak és az elbaltázott invázió első hónapjaiban óriási veszteségeket szenvedtek, amelynek utánpótlása még mindig tart. A rendszertelen légi támogatás és az egységszintű szakértelem hiánya miatt továbbra sem tud kibontakozni megfelelően az orosz hadigépezet, amely még mindig csak lassan képes felőrölni az ukrán hadsereg ellenállását és faluról falura is csak komoly veszteségekkel tud haladni. 

Ez az ellenállást ugyanakkor arra is jó volt, hogy a Nyugat felébredjen a háború kezdeti sokkjából és meggyőzze a vezető országokat arról, hogy van még remény arra, hogy Ukrajna megállítsa Oroszországot és akár meg is nyerje a háborút. Ennek hatására kezdték felpörgetni a fegyverszállítmányokat. Az elmúlt hetekben sorra jelentették be a támogatásukat a nyugati országok, élükön az Egyesült Államokkal. A Wall Street Journal című amerikai lap arról ír, hogy a Nyugat úgy tervezi, még hónapokig, vagy évekig elhúzódhat a háború, ennek megfelelően tervezik felfegyverezni és ellátni Ukrajnát. 

Brutális támogatást kért Ukrajnának Biden

Az amerikai elnök a törvényhozástól az eddigi segítség sokszorosát kérte.

Ehhez kért óriási támogatást Joe Biden amerikai elnök is a törvényhozástól, hogy sikerüljön minél több fegyverrel ellátni Kijevet az elhúzódó harcokban. Az első jelentős szállítmányok rövid időn belül megérkezhetnek Ukrajnába és segíthetnek a nehéz sorsú országnak a védekezésben. Az már más kérdés, hogy pontosan mit lehet majd még megvédeni, hiszen az állandó orosz rakétatámadások miatt szinte már alig van Ukrajnának olyan területe, amelyet ne ért volna el a pusztítás valamekkora mértékben. 

Russians Continue War In Ukraine
Fotó: NurPhoto via AFP

Közben a megszállt területeken sem egyszerű a helyzet. Ukrajna például azzal vádolja Oroszországot, hogy katonáik több százezer tonnányi gabonát loptak el az elfoglalt régiókból. Ez is hátráltatja a béketárgyalásokat, amelyek az elmúlt hetekben zátonyra futottak, de Volodomir Zelenszkij ukrán elnök szerint még próbálnak megegyezni Oroszországgal. Igaz, azt a politikus is elismerte, hogy egyre nagyobb esélye van annak, hogy a teljes tárgyalássorozat befuccsol. Akkor viszont lehetetlen megjósolni, mikor és hogyan lesz majd vége a harcoknak. 

 

 

 

 

háború Ukrajna Oroszország fegyver
Kapcsolódó cikkek