Svédország kedden aláírta a NATO-csatlakozás hivatalos kérelmét, egy nappal azután, hogy az ország bejelentette, csatlakozni akar a katonai szövetséghez. A szomszédos Finnországban a törvényhozók várhatóan a nap folyamán hivatalosan is jóváhagyják a finn kormány csatlakozási döntését – írja az ABC NEWS.

A két skandináv ország csatlakozási kérelme véget vetett Svédország és Finnország katonai semlegességének, amely a Kreml haragját is kiváltotta. 

Ann Linde svéd külügyminiszter Stockholmban aláírta az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez való csatlakozási kérelmet, amelyet elküldenek Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak.

Úgy tűnik, olyan döntést hoztunk, amely a legjobb Svédország számára

 – közölte a dokumentum aláírásakor.

Sweden's Minister of ForeÌgn Affairs Ann Linde signs Sweden's application for NATO membership at the Ministry of Foreign Affairs in Stockholm, Sweden, on May 17, 2022. (Photo by Henrik MONTGOMERY / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Fotó: HENRIK MONTGOMERY / AFP

Sauli Niinistö finn elnök kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Svédországba, az államfőt XVI. Károly Gusztáf svéd király és Szilvia királyné fogadta. Niinistö a tervek szerint felszólal a svéd parlament előtt, amelynek középpontjában a áll, és találkozik Magdalena Andersson svéd miniszterelnökkel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban közölte: a válaszlépésekről Moszkva az Oroszországot fenyegető döntések alapján fog dönteni. Hozzátette, azonban hogy 

a NATO Finnországgal és Svédországgal történő bővítése nem jelent közvetlen fenyegetést Oroszországra, mert Moszkvának „nincs problémája ezekkel az országokkal”.

A NATO-tagok közül egyedül Törökország ellenzi a két ország csatlakozását: Recep Tayyip Erdoğan török elnök hétfőn közölte, hogy szerinte Svédország terroristák keltetőhelye, és még a parlamentjükben is ülnek terroristák. Erdoğan ezzel azokra a kurdokra utalt, akik Ankara szemében terrorista csapathoz, a Kurd Munkáspárthoz tartoznak. A török elnök kijelentette, a finn és svéd delegációk ne is törjék magukat, ne menjenek Törökországba.