Közélet

Szijjártó: Nem szavazunk meg semmilyen olajembargót

A külügyminiszter elmondta: nem érdeklik a külföldi vélemények, csak a magyar érdekek szempontjából tud a kérdéshez közelíteni.

Az RTL Klubnak adott nyilatkozatában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy a kormány feladata Magyarország energiabiztonságának garantálása, „ezért semmilyen olyan szankciót nem szavazunk meg, amely a kőolaj- és földgázellátásunkat korlátozná”. 

Mint elmondta: egyelőre az olajembargóról szóló javaslat sem született meg az unió részéről, de az erről szóló tárgyalásokon Magyarország világossá tette álláspontját, ami egyébként nem változott a korábbiakhoz képest.

Szijjártó Péter külügyminiszter, Paks II., Karmelita kolostor
Fotó: Facebook

A német sajtóban megjelent híreszteléseket a politikus zavarkeltésnek nevezte, és közölte, őt nem érdeklik a mások által megfogalmazott vélemények, a kérdést kizárólag a magyar érdekek szempontjából képes vizsgálni.

Németország azonban 180 fokos fordulatot hajtott végre, és már kész támogatni az olajembargót, annak ellenére, hogy az őket is megviselné anyagilag. Ugyanakkor azt is meg tudják érteni, ha más országok egyelőre nem állnak még készen erre a lépésre.

A német sajtóban olyan hírek is megjelentek, melyek szerint Magyarország és Szlovákia mentesülhet az embargó hatálya alól, amennyiben ez a vétó elkerülésének az ára.

 

Szijjártó Péter olajembargó szankciók Oroszország ellen olaj szankciók
Kapcsolódó cikkek