Közélet

Telefonon üzent Finnországnak Putyin: A semlegességet hiba a NATO-ra cserélni

Az orosz elnök szerint nincs oka sem Finnországnak a csatlakozásra, hiszen semmi sem fenyegeti.

Finnország még a hidegháború éveiben is képes volt megőrizni semlegességét, ám az Ukrajnával szemben indított orosz inváziót követően egyre kevésbé érzi magát biztonságban, ezért igyekszik viharos sebességgel felvételt nyerni a NATO-ba. Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban ezt semmiképp sem szeretné, ezért szombaton telefonon beszélt finn kollégájával, Sauli Niinisto-val – írja a Reuters.

Russia Putin UN
Fotó: Sputnik via AFP

A beszélgetésre két nappal azt követően került sor, hogy Finnország közölte, szeretne csatlakozni az észak-atlanti szövetséghez, amit Moszkva biztonságával kapcsolatos fenyegetésként él meg. Éppen ezért Oroszország válaszlépéseket is kilátásba helyezett, bár azt nem árulta el, ezek mik lennének. Mindenesetre szombaton megszüntette az áram exportját szomszédjának.

Niinisto hivatala szerint a finn elnök elmondta Putyinnak, hogy 

Oroszország 2021. végén kifejezett követelései, valamint az Ukrajnával szemben indított invázió alapvetően alakította át Finnország biztonsági kilátásait,

 ugyanakkor kifejezte, hogy szeretné a két ország közötti kapcsolatokat korrekt és professzionális módon intézni.

A Kreml közlése szerint Putyin hangsúlyozta, hogy a Finnország által képviselt katonai semlegesség elhagyása hiba lenne, mivel semmi nem fenyegeti az ország biztonságát. A lépés pedig negatívan hatna a finn-orosz kapcsolatokra. A közlés szerint a két fél őszinte eszmecserét folytatott – ez a diplomácia tolvajnyelvén a vitás álláspontok ütközését takarja.

Niinisto szerint a beszélgetés közvetlen és lényegre törő volt, de elkerülte a helyzet súlyosbodását. A súrlódások elkerülését pedig fontosnak nevezte.

A finn csatlakozási kérelmet követően várhatóan Svédország is jelentkezik, elhozva pont azt a helyzetet, melyet az Ukrajnával szemben indított támadással Putyin igyekezett megelőzni.

 

Svédország Oroszország Vlagyimir Putyin Finnország NATO Sauli Niinistö
Kapcsolódó cikkek