A svéd kormány a jövő héten akarja benyújtani a NATO-csatlakozási kérelmét, miután a szomszédos Finnország ma bejelentette, hogy napokon belül megteszik a felvételhez szükséges első nemzeti lépéseket – idézi a Reuters az Expressen újság csütörtöki cikkéből.

Fotó: AFP / Paul WENNERHOLM /

A svéd parlament hétfőn vitatja meg a biztonsági helyzetet, majd Magdalena Andersson miniszterelnök rendkívüli kormányülést hív össze, ahol meghozzák a hivatalos döntést a jelentkezésről – közölte az Expressen meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hozzátéve, hogy ezt követően azonnal elküldik a kérvényt, feltételezve, hogy nem történik semmi váratlan.

Az ukrajnai konfliktus miatt a két észak-európai nemzet felülvizsgálta biztonságpolitikáját, és maga a lakosság is megváltoztatta véleményét a katonai szövetséggel kapcsolatban. Míg januárban a finnek 28 százaléka támogatta a NATO-csatlakozást, addig a Helsingin Sanomat kutatása szerint mára ez rekordszintre, 73 százalékra nőtt. A két ország azonban tartott az esetleges orosz megtorlástól, viszont az Egyesült Államok és Németország a támogatásukról biztosították őket, az Egyesült Királysággal pedig biztonsági megállapodást kötöttek a napokban.

Sweden,And,Finland,Flag,Together
Fotó: Shutterstock

Az Expressen értesülései szerint a pénteken összpárti szinten felülvizsgálják a svéd biztonságpolitikát, és arra a következtetésre juthatnak, hogy a NATO-tagság akár elrettentő erejű is lehet, ha Oroszország meg akarná támadni Svédországot. A kormányzó szociáldemokraták még vitatkoznak arról, hogy váltsanak-e politikát és támogassanak a pályázatot, vasárnap kell döntést hozniuk.