A 2019-es hongkongi tüntetések során a lakosság egy részének már megrendült a bizalma a városban, ezt pedig két évnyi bezártság követte a Covid-19 elleni védelmi intézkedések részeként. A CNBC többeket megkérdezett, hogy miért hagyják maguk mögött a hongkongi életüket és a többség egyöntetűen azt válaszolta, hogy pusztán elegük van abból, ami a városban történik. A szigorú Covid korlátozások és a sokak szerint leépülőben lévő demokratikus normák miatt többen döntöttek a távozás mellett. Érdekesség, hogy a városállamban mostanában a leggyakoribb internetes kereső szavak a búcsúajándékokhoz kapcsolódnak.

Hongkong kormányzója, Carrie Lam hivatala nem reagált a CNBC megkeresésére, de egy április végi nyilatkozatban Lam még azt mondta, hogy a Covid-szabályozásuk egyensúlyt teremt az egészségügyi és a gazdasági érdekek, valamint a lakosság tolerancia szintje között.

This aerial view photo shows the construction site of a temporary isolation facility to house Covid-19 patients being built at Kai Tak Cruise Terminal in Hong Kong on April 6, 2022. (Photo by Yan ZHAO / AFP)
A képen egy hongkongi konténerváros látható, ahol a Covid-19-el fertőzött betegeket szállásolják el, hogy izolált környezetben tudják kiheverni a betegséget. A lakosságban hatalmas felháborodást keltettek ezek a karantén zónák, ahol családokat szakítottak szét, sok esetben gyerekeket is elválasztottak a szüleiktől. Fotó: YAN ZHAO / AFP

A kivándorló tömegekkel kapcsolatban akkor Lam úgy nyilatkozott, hogy

megvan a joguk hozzá, hogy távozzanak, ha akarnak.

Hongkongban 2019 előtt 60 éven keresztül minden évben a lakosság bővülése volt látható a statisztikákban. A városállam lakossága 1961-ben még 3,2 milliós volt, ez2019-re 7,5 millióra nőtt. 2015 és 2019 között évente átlagosan 53 ezer új lakosa lett a városnak. A jelenlegi helyzetben ennyi ember hagyta el Hongkongot március első két hetében a helyi bevándorlási hivatal szerint.

Az elmúlt években már sokak fejében ott volt a távozás gondolata, de az elmúlt fél évben határozták el magukat sokan. Tömeges az elvándorlás

– mondta Pei C., aki már 17 éve él Hongkongban. Kérésére a CNBC nem írta ki a teljes nevét. Szerinte az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor a koronavírus elleni védekezés miatt gyerekeket választottak el a szüleiktől. Pei szerint a barátai 60-70 százaléka már távozott az elmúlt egy évben. Sokan a munkájukat és a családjukat is hátra hagyják.

A cél Szingapúr

A legtöbb kivándorló Szingapúrba tart. Szingapúr tárt karokkal várja a pénzügyi, jogi és HR területeken dolgozókat, így az agyelszívás jelensége egyértelműen jelentkezik. 

Kay Kutt egy hongkongi székhelyű költöztetőcég, a Silk Relo vezérigazgatója. Kutt elmondta, hogy ők is azt látják, hogy a távozó hongkongi lakosok többsége Szingapúrba tart. Szerint ennek oka

a egyszerű üzlet, a családbarát környezet, az adókedvezmények és a nyitott határok.

A Silk Relo és testvér cége, az Asian Tigers 40 éves fennállása óta az elmúlt 3 év volt a legforgalmasabb Kay Kutt szerint.

Nem tudunk lépést tartani a kapacitással, nincs hozzá elég emberünk

– mondta a vezérigazgató. Hozzátette, hogy a családok mellett a kis- és közepes vállalkozások is kollektíven költöznek. 

A cég összeszervezik az egész csapatukat és egy-egy egyben átköltöztetik a működést Szingapúrba.

Ezekre a folyamatokra a nagyvállalatok is reagálnak, akik tevékenységük kisebb-nagyobbrészét vonják ki Hongkongból, ezzel reagálva a partnereik igényeire.

People walk past a temple in Hong Kong on May 19, 2022. (Photo by ISAAC LAWRENCE / AFP)
Fotó: ISAAC LAWRENCE / AFP

Véglegesen vagy csak átmenetileg?

Beszámolók szerint a többség úgy indul útnak, hogy csak egy időre hagyja el a városállamot, ameddig a szigorú Covid-szabályokat feloldják a hatóságok. Ennek ellenére az látszik, hogy ahogy telik az idő egyre többen engedik el a visszatérés tervét. Szingapúr mellett Japánba, Dél-Koreába és Thaiföldre is sokan emigrálnak és vannak akik már a gyerekeiket is beiratták egy helyi iskolába.

Az agyelszívás kisebb versennyé nőtte ki magát a hongkongi szakemberekért. Szaúd-Arábia is azon dolgozik, hogy elcsábítson a távozást fontolgató vállalatokat és szakembereket. Ebbe a versenybe az Egyesült Arab Emírségek is aktívan részt vesz. A Pepsi, az Unilever és a P&G hongkongi divíziójának egy részét például Dubaiba helyezte át.

Az látszik tehát, hogy Hongkong, ami korábban egy rohamosan növekvő vállalati központtá nőtte ki magát a Covid és a politikai viszályok miatt elvesztette a cégek és a lakosság támogatását. 

Ez már nem az e hely, ahol felnőttem. Egyáltalán nem ugyan az a Hongkong, ami egykor volt

– mondta egy született hongkongi lakos Lisa Terauchi a CNBC-nek. Lisa a családjával Hollandiába költözött és ott kezdett új életet.

Virágzik a repülőjegyek feketepiaca Kínában

A tengerentúlon tanuló és dolgozó kínaiak körében előfordul, hogy bármi áron fel kell szállniuk valamelyik kontinentális Kínába induló járatra. A jegyüzérek ezt előszeretettel ki is használják.