A BBC arról ír, hogy több mint egy tucat rakétát lőttek ki a kijevi térségre vasárnap. A főváros az elmúlt hónapok legsúlyosabb csapásait szenvedte el. A BBC információi szerint egy kijevi lakótömb megsemmisült, a találatban egy ember életét vesztette és további hatan megsérültek. A Reuters arról írt, hogy a támadásban egy óvodát is találat ért. A portál információi szerint a rakéták Kijev Szevcsenkivszkij kerületét célozták. A Reuters hírügynökség fotósa a helyszínen tartózkodott és egy magánóvoda játszóterén lévő kráterről beszélt. A város alpolgármestere a nemzeti televíziónban arról beszélt, hogy további rakéták is érkeztek Kijev felé, de ezeket a légvédelem elhárította.

An apartment house is destroyed by Russian army attack in Kyiv, Ukraine on June 26, 2022. The smoke billows from the broken apartment building, and injured people are carried out. Russiaís invasion to Ukraine has continued.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Kunihiko Miura / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Kijevi lakóépület, amit a hírek szerint találat ért a vasárnapi támadás során. Fotó: Kunihiko Miura / The Yomiuri Shimbun via AFP

Az RT az orosz védelmi minisztérium beszámolójára hivatkozva arról írt, hogy Oroszország négy nagy pontosságú rakétát lőtt ki egy Kijevben található rakétagyárra. A hírek szerint a támadás sikeres volt és a fővárosi Artyom üzemet a támadásban megsemmisítették. A gyárban az ukránok által használt rakétarendszerekhez gyártottak lőszert. Az orosz minisztérium közölte, hogy a támadás kizárólag a rakétagyárra korlátozódott és a Kijev környéki polgári infrastruktúrát nem károsította.

A Kindergarten is destroyed by Russian army attack in Kyiv, Ukraine on June 26, 2022. The smoke billows from the broken apartment building, and injured people are carried out. Russiaís invasion to Ukraine has continued.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Kunihiko Miura / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Annak az óvodának az udvara, amit a hírek szerint találat ért a vasárnapi támadás során. Fotó: Kunihiko Miura / The Yomiuri Shimbun via AFP

A vasárnapi rakétatámadások közben zajlott a G7 csúcstalálkozó, ahol Volodimir Zelenszkij is felszólalt és további segítséget kért az oroszok megfékezésében. 

Mindeközben továbbra is dúl a háború az ország keleti részén. Az inváziós erők a háború kirobbanása óta a legeredményesebb időszakot tudhatják maguk mögött, láthatóan a szűk katlan taktika eredményessé vált a harcokban. A CNN arról ír, hogy a luhanszki régióban sikerült az utolsó ellenálló gócot is felszámolni Szeverodonyeck városban. Az orosz csapatok ezzel együtt feljavították a logisztikájukat és a parancsnoki struktúrát is. Hatékonyabban védekeznek a harcok első heteiben nagy sikereket elérő ukrán harci drónokkal szemben is. A harc most Liszicsanszk városban fog folytatódnia. Leonyid Pasecsnik, Luhanszki Népköztársaság vezetője szerint a következő napokban teljesen bekeríthetik az ukrán kézen lévő várost, ahonnan a lakosokat már menekítik.