Oroszország pénteken közölte, hogy a koronavírus okozta halálesetek számának folyamatos csökkenése miatt megszünteti a járvány terjedésének megfékezéséért bevezetett korlátozásokat, beleértve a maszkviselési kötelezettséget is – írja a Reuters.

MOSCOW, RUSSIA - MAY 21: Cyclists attend the 2022 Moscow Bicycle Festival, also known as Bicycle Parade on May 21, 2022 in Moscow, Russia. The first Moscow's mass bicycle parade since the coronavirus pandemic has began gathered more than 40 000 participants. Evgenii Bugubaev / Anadolu Agency (Photo by Evgenii Bugubaev / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: EVGENII BUGUBAEV / AFP

A helyzet romlása esetén azonban ismét bevezethetik a korlátozó intézkedéseket.

Az orosz fogyasztóvédelemmel és jóléttel foglalkozó hatóság (Rospotrebnadzor) szerint

a vírus dinamikája megfelel a globális trendeknek, és a megerősített esetek 93 százaléka enyhe vagy tünetmentes volt.

A világjárvány 2020 áprilisi oroszországi kezdete óta több mint 800 ezer ember halt meg a koronavírus miatt, vagy a Covid-19-hez kapcsolódó okok következtében a Reuters számításai szerint. Az országban több mint 18 millió fertőzöttet regisztráltak. 

A koronavírusos esetek száma szinte mindenhol emelkedik

A legmagasabb fertőzöttségi mutatókat Ausztriából, Ciprusról, Franciaországból, Németországból, Görögországból, Luxemburgból és Portugáliából jelentették.

Oroszország a világjárvány kitörésekor gyorsan kifejlesztette és piacra dobta a Szputnyik V vakcinát, viszont a vakcina felvétele lassú volt az orosz hatóságokkal szembeni bizalmatlanság, illetve az új gyógyászati termékektől való félelem miatt. A lakosság mintegy 52 százalékát oltották be teljesen.