Feltörték a brit hadsereg Twitter- és YouTube-oldalát vasárnap – írja a CNBC. A támadók a megszerzett oldalakat különböző kriptocsalások népszerűsítésére használták.

A Twitteren a fiók nevét a The Possessed nevet viselő NFT-gyűjtemény után pssssd-re nevezték át, és a profilképet is ennek megfelelően módosították. Azonban a hivatalos oldal már szombaton figyelmeztetést tett közzé, mely szerint csalók igyekeznek a nevükben fellépni, igaz, ekkor még nem a fegyveres erők fiókját használva.

A hekkerek vasárnap Bapesclan névre módosították az oldalt, majd egy másik NFT-gyűjtemény után ismét változtattak a profilképen is, azt egy rajzolt bohóccá kifestett majomra cserélték.

(L-R) Britain's Prince Charles, Prince of Wales, Britain's Prince William, Duke of Cambridge,, Britain's Prince Andrew, Duke of York, and Britain's Princess Anne, Princess Royal escort Britain's Queen Elizabeth II on horseback to Horseguards parade ahead of her Birthday Parade, 'Trooping the Colour', in London on June 9, 2018. - The ceremony of Trooping the Colour is believed to have first been performed during the reign of King Charles II. In 1748, it was decided that the parade would be used to mark the official birthday of the Sovereign. More than 600 guardsmen and cavalry make up the parade, a celebration of the Sovereign's official birthday, although the Queen's actual birthday is on 21 April. (Photo by Daniel LEAL / AFP)

Fotó: DANIEL LEAL / AFP

A támadók a YouTube-oldalt Cathie Wood alapja után Ark Investre nevezték át és az összes felvételt törölték. A videómegosztóra ehelyett olyan „élő” adásokat tettek fel, melyek tartalma régi beszélgetésekből lett összevágva. Ezeken és a Twitter-alapító Jack Dorsey társalog a nagyszerűségéről, míg 

a leírásból a látogatók különböző kriptocsalásokkal foglalkozó oldalakra juthattak.

Időközben azonban a hadsereg visszaszerezte uralmát a fiókok felett, miközben a hadügyminisztérium a Twitteren arról írt, hogy rendkívül komolyan veszik az információbiztonság kérdéseit és amíg folyik a nyomozás, nem lenne helyénvaló további kommentárt fűzni a történtekhez.

Azonban nem ez az első alkalom, hogy nagy eléréssel bíró fiókok fölött hekkerek veszik át az uralmat, így 2020-ban például Elon Musk, Joe Biden és mások oldalát törték fel, hogy kicsalják másoktól kriptóikat. A támadók sokszor persze nem is törték fel az oldalt, csak ahhoz hasonlót hoztak létre csalások céljából. Így már persze jobban érthetőek a Tesla-vezér Twitter-botokkal kapcsolatos fenntartásai is.