Az észak-koreai állami média szerint amiatt jelent meg a koronavírus az országban, mert az állampolgárok a dél-koreai határ közelében lehullott idegen tárgyakkal érintkeztek – számolt be róla a BBC.

Az észak-koreai lakosokat arra szólították fel, legyenek nagyon óvatosak a határon átrepülő tárgyakkal.

Bár dél-koreai aktivisták évek óta léggömbök segítségével küldenek át röplapokat és humanitárius segélycsomagokat a határ másik oldalára,

Szöul szerint kizárt dolog, hogy a Covid-járvány emiatt jutott be az országba.

Az állami média arról számolt be, hogy a hivatalos vizsgálatok alapján két olyan embert is sikerült azonosítani, akik a járvány kitörésének korai szakaszában fertőződtek meg, és előtte nem sokkal délről származó tárgyakat találtak a határ mentén. Egy 18 éves katona és egy ötéves gyermek tesztje lett pozitív április elején, miután megtalálták a szóban forgó gyanús tárgyakat.

This picture taken on April 25, 2022 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 26 shows North Korean leader Kim Jong Un (2nd L) attending a grand military parade held at Kim Il Sung Square in Pyongyang to commemorate the 90th founding anniversary of the Korean People's Revolutionary Army. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / - South Korea OUT / ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTSTHIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. /
Fotó: STR

A járvány kitörésének pontos kezdete Észak-Koreában igencsak kérdéses. Hivatalosan 2022 áprilisában azonosították az első fertőzötteket az országban. Előtte több mint két éven keresztül az állami szervek tájékoztatása szerint egyáltalán nem voltak koronavírus-fertőzöttek náluk.

A hivatalos szervek arra utasították a lakosságot, hogy aki furcsa tárgyat észlel, azonnal jelentse a hatóságoknak, hogy a járványügy szakemberei mielőbb eltávolíthassák.

A két Korea közötti a világ egyik legjobban őrzött határa, azonban dél-koreai aktivisták évek óta léggömböket engednek át a határon Észak-Korea-ellenes üzenetekkel.

Április óta Észak-Koreában 4,7 millió Covid-gyanús megbetegedést észleltek.

Közülük azonban sok olyan beteget, aki a lázon kívül más tünetet nem tapasztalt, nem teszteltek le.

Kim Dzsongun májusban úgy nyilatkozott, hogy járvány a legnagyobb zűrzavar, amely alapítása óta az országukat érte.

Kim Dzsongun maszk nélkül temette el egykori mentorát a járvány közepén

Észak-Korea csupán május elején ismerte el hivatalosan, hogy az országban is megjelent a koronavírus omikron-variánsa.

A 25 milliós ázsiai ország lakossága a védőoltási program hiánya és a rossz egészségügyi rendszer miatt veszélyeztetett. Ugyanakkor az állami média júniusban arról számolt be, hogy Phenjan elfogadta Kína vakcinafelajánlását. Arról ugyanakkor nincs információ, hogy hány észak-koreai kapott oltást.

Bár Phenjan a dél-koreaiakhoz köti a járvány kitörését, abban akár az is szerepet játszhatott, hogy pár héttel korábban a szinte teljesen elszigetelt ország feloldotta Kínával közös határának szigorú lezárását, és 2020 eleje óta először újraindították a tehervonatokat a két ország között. Azonban abban a szakértők is egyetértenek, hogy az omikron-variánssal jelenleg is nagy harcokat vívó Kínát diplomáciailag nem lenne szerencsés vádolnia az észak-koreai vezetésnek.

Korábban olyan hírek is napvilágra kerültek, hogy katonai parádén terjedhetett el a betegség.