Miközben Észak-Korea fenntartja azt a sokak által vitatott állítását, hogy az országban enyhül a járvány, Kim Dzsongun vasárnap Hjon Csolhe tábornok temetésén vett részt. A The Guardian által Kim mentoraként nevezett tábornoknak állítólag 

kulcsszerepe volt abban, hogy felkészítse az észak-koreai vezetőt apja, Kim Dzsongil 2011-es halálát követően az ország irányítására.

This picture taken on May 22, 2022 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on May 23 shows North Korean leader Kim Jong Un (C-L) carrying the coffin of late Hyon Chol Hae, Marshal of the Korean People's Army and general adviser to the ministry of national defence during his funeral at the April 25 House of Culture in Pyongyang. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP)
Fotó: KCNA VIA KNS / AFP

A Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) által közzétett fotók azt mutatják, ahogy 

Kim szájmaszk nélkül kíséri utolsó útján Hjon Csolhe tábornokot, akit a kommunista hírügynökség beszámolója szerint rengeteg katona és civil gyászolt.

Észak-Korea csupán május elején ismerte el hivatalosan, hogy az országban is megjelent a koronavírus omikron-variánsa. Azóta naponta közlik, hány ember lázas – viszont csak egy részükkel kapcsolatban állítják, hogy panaszaikat a Covid–19 okozza. Az állami média hétfői közölése szerint 2,8 millió ember betegedett meg, és közülük 68-an haltak bele a fertőzésbe. Ez rendkívül alacsony halálozási arány, különösen akkor, ha valóban a koronavírus áll a háttérben.

Észak-Korea az egészségügyi ellátórendszer katasztrofális állapota és a gyógyszerellátás szervezetlensége miatt csak korlátozottan képes a tesztelésre és a betegek kezelésére. Egyesek szerint a közölt adatokat is következetesen torzítják, a halálesetek számát pedig alábecsülik, azért is, hogy vezetőjük előmenetelét megóvják.

Torzított adatok, gyógyszerhiány, katasztrofális egészségügy – járványkezelés Észak-Koreában

A felelőtlen tisztségviselőket hibáztatja a megugrott esetszámokért, illetve a gyógyszerellátási nehézségekért Kim Dzsongun, aki már az észak-koreai hadsereget is mozgósította, hogy reagálni tudjon a koronavírus gyors terjedésére az országban.

Észak-Korea országos zárlatot és más szigorú szabályokat vezetett be a vírus megfékezéséért. A régiók közötti mozgást megtiltották, de a legfontosabb mezőgazdasági és egyéb ipari tevékenységek folytatódtak, hogy minimalizálják a káros gazdasági hatásokat.

A KCNA hétfőn azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában 167 650 új lázas esetet észleltek, ami jelentős csökkenés az egy héttel ezelőtti 390 ezres csúcshoz képest. Közölték azt is, hogy még egy ember meghalt, és hogy a láz halálozási aránya 0,002 százalék.

Szakértők szerint a valós halálozási adatok ennél jóval drasztikusabbak lehetnek a 26 milliós országban,

ahol a jelentések szerint rengeteg az alultáplált, és a lakosok túlnyomó többsége oltatlan, az állami egészségügy pedig az összeomlás szélén áll.

Mielőtt május 12-én beismerte volna az omikron megjelenését, Észak-Korea ragaszkodott ahhoz, hogy a járvány teljes ideje alatt vírusmentes volt. Az ország elutasította az ENSZ által támogatott Covax-program keretében felajánlott több millió vakcinát, és nem reagált a Dél-Korea és az Egyesült Államok által felkínált segítségre sem. Sokak szerint Észak-Korea kizárólag Kínától volna hajlandó elfogadni bármiféle hozzájárulást a vírus elleni harchoz − a nyugati támogatás ugyanis jelentős presztízsveszteséget jelentene az önállóságára büszke országnak.