BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A koronavírus a második világháborúhoz hasonlítható mértékben rövidítette meg az amerikaiak életét

A várható élettartam csökkenéséhez azonban a kilátástalanság számlájára írható halálok növekvő száma is hozzájárult. Pusztít a drog, az alkohol és az öngyilkosság is az országban.

Tavaly már zsinórban a második éve csökkent a születéskor várható élettartam az Egyesült Államokban – derül ki az ország Betegségmegelőzési és Járványügyi Központjának (CDC) legfrissebb jelentéséből. A várható élettartam közel egy évvel csökkent 2021-ben 2020-hoz képest, így a koronavírus-járvány megjelenése óta majdnem három évvel rövidebb életre számíthatnak az ország lakói, mint a járvány megjelenése előtt.

Memorial for opioid deaths in Binghamton, New York
Fotó: Andrew Lichtenstein/Getty Images

Az általános egészségügyi helyzetet követő statisztika utoljára a második világháború alatt esett vissza hasonló mértékben, míg 

a mutató egymást követő két évben történő csökkenésére a hatvanas évek eleje óta nem volt példa.

Azonban dőreség lenne a visszaesést csupán a koronavírus számlájára írni, a CDC szerint a tavalyi évben tapasztalt visszaesésnek az ugyanis mindössze a felét magyarázza meg, a maradék pedig főként az összefoglaló néven csak a kilátástalanság okozta halálozásoknak – mint az öngyilkosságok, a drogtúladagolások vagy májbetegségek – számlájára írható, de olyan régóta fennálló problémák, mint a szívbetegségek is fontos szerepet játszottak.

Az évtizedek óta emelkedő várható élettartam azonban már a járvány kitörése előtt megtorpant. Az amerikaiak 2019-ben még átlagosan 78 évig és 10 hónapig tartó életre számíthattak, ám ez 2020-ban 77 évre, tavaly pedig 76 évre és 1 hónapra csökkent. A visszaesés nagyságát jelzi, hogy utoljára 1996-ban volt hasonlóan alacsony ez az érték – írja az ABC News.

A várható élettartam csökkenése természetesen nem minden csoportot érintett hasonló mértékben, 

így a legnagyobb zuhanást az amerikai őslakosok körében tapasztalták, ahol a járvány előttihez képest 6,5 évvel 65 évre esett vissza a mutató, míg az ázsiai amerikaiak körében a csökkenés csak mintegy két év volt, az utóbbi csoport tagjai így 83,5 éves életre számíthatnak.

Szakértők szerint ennek oka számos tényezőre vezethető vissza, a minőségi – vagy a magánegészségügyi rendszeréről híres országban bármilyen – egészségbiztosítás hiányától az oltottsági adatokon át az olyan alacsonyan fizetett munkákig, melyek a járvány tetőpontján is folyamatos fizikai közelséget igényeltek.

Ugyanakkor a CDC adatai még csak előzetes számok, melyek a későbbiekben, további elemzések hatására változhatnak. A 2020-as évre vonatkozó első becslések még csak másfél éves csökkenést jeleztek, hogy aztán a későbbi adatok hatására ez 1 év 10 hónapra nőjön.

A várható élettartam a férfiak körében egy teljes évvel, 74-ről 73 évre csökkent, míg a nők esetében a csökkenés kisebb volt, csak 10 hónapot esett a majdnem 80 évről kicsit több mint 79 évre.

Míg a latinók 2020-ban a járvány első évében várható élettartamuk négyéves csökkenését tapasztalták, 2021-ben már csak két hónapot rövidült ugyanez az adat, így 77 évig és 7 hónapig élhetnek a jelentés szerint. A tavalyi évben őket megelőzték a várható élettartamukból egy évet elvesztő fehérek, és a 8 hónapot vesztő feketék is, az előbbi csoport tagjai így 76 évig és 5 hónapig, az utóbbiaké pedig 70 évig és 10 hónapig élhetnek átlagosan.

A jelentés mindemellett leszögezi, hogy a 2000-es évek elejétől egészen 2018-ig növekvő számú öngyilkosságok terén hiába volt tapasztalható javulás 2019-ben és 2020-ban, ez a trend 2021-re már nem tartott ki. Az Egyesült Államokban tavaly mintegy kétezerrel, 48 ezerre nőtt azok száma, akik önkezükkel vetettek véget életüknek, ezzel az öngyilkossági ráta százezer emberenkénti 13,5-ről 14,1-re emelkedett, ami nagyjából a 2018-as értéknek felel meg.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.