Oroszország az ukrán különleges szolgálatokat vádolja Vlagyimir Putyin egyik szövetségese lányának megölésével – írja a BBC.

Daughter of Putin ally Alexander Dugin killed in car explosion
Fotó: Russian Investigative Committee / AFP

A 29 éves Darja Dugina újságíró szombaton halt meg, amikor Moszkva közelében felrobbant az általa vezetett autó. A portál szerint a lány édesapja, az orosz elnökhöz közel álló Alekszandr Dugin lehetett a célpont. Délelőtt felröppent, hogy partizánok végezhettek a lánnyal, de az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) most azt állítja, hogy megoldották az ügyet, és hogy a merényletért közvetlenül Ukrajna a felelős. Ukrán tisztviselők korábban tagadták, hogy közük lenne a robbantáshoz.

Az orosz média által közölt nyilatkozatban az FSZB azt állítja, hogy az ukrán különleges szolgálatok bérelték fel a gyilkosságot elkövető nőt, aki július közepén kislányával érkezett Oroszországba,

ahol ugyanabban az épületben bérelt lakást, mint Dugin, hogy megismerje az újságíró életét. A biztonsági szolgálat közlése szerint a gyanúsított a merénylet után Észtországba menekült.

Dugina és édesapja szombat este egy Moszkva melletti rendezvényen volt, ahol a filozófus Dugin tartott előadást. Állítólag ugyanabban az autóban akartak távozni, de az utolsó pillanatban megváltoztatták a tervüket. 

Dugina az ukrajnai orosz invázió lelkes támogatója volt. Júliusban az Egyesült Királyság szankciókat vezetett be ellene, mivel az indoklás szerint gyakran és nagy nyilvánosság előtt terjesztett dezinformációt Ukrajnával kapcsolatban.

Apját, Alekszandrt, aki régóta Nyugat-ellenes, ultranacionalista filozófiát vall, „Putyin agyaként” is ismerik, de ő maga nem visel politikai tisztséget.

Az oroszországi Európa-ellenes mozgalom alapítójának tekintik. 2014-ben azt mondta a BBC-nek, hogy a háború Ukrajnával elkerülhetetlen, és már régóta a Krím annektálását sürgette, ami abban az évben meg is történt.